Han var da blitt behandlet som voksen asylsøker.

Nå har Ahmad, som i dag bor i Rissa,  fått endelig avslag på sin søknad om oppholdstillatelse.

- Her er det gjort åpenbare feil i saksbehandlingen. Han var mindreårig da søknaden ble sendt. Det er helt urimelig at han skal bli straffet for at saksbehandlingen har tatt så lang tid, sier Magne Hoem.

Full jobb

Magne Hoem på bedriften Snadder og Snaskum AS har hatt Ahmed i arbeid det siste året.

- Han ble ansatt som tilkallingshjelp i februar i fjor, men vi så straks at han var en person vi kunne ha god nytte av å ha. Fra mars-april i fjor har han derfor arbeidet full stilling. Han har skaffet seg trucksertifikat og er blitt en veldig anvendelig mann for bedriften. Vi har heller ikke registrert sykefravær på ham, og han møter punktlig til rett arbeidstid, sier Hoem.

Regelverket

Advokaten som har kjørt ankesaken for Ahmed anfører i siste anke at det synes å være et bevisst valg av UDI å drøye saksbehandlingen akkurat så lenge at Ahmed kunne behandles som en voksen asylsøker.

UNE mener situasjonen på hans hjemplass i Afghanistan er såpass utrygg at han ikke kan sendes tilbake dit, men til Kabul er det trygt mener de. Dette til tross for at samme etat advarer nordmenn mot å reise til Afghanistan.

Ahmed har verken nettverk eller slekt i Kabul.

- Jeg vet jeg har en onkel i Afghanistan men jeg kan ikke huske ham. Min familie flyttet til Iran da jeg var liten, forteller han.

UNE legger ingen vekt på det og skriver at det etter hvert er vanlig at unge, enslige arbeidssøkere flytter til Kabul.

Siste utveg

- Jeg kan ikke reise tilbake dit. De sier det er fredelig der, men der er jo ingen jobb, ingenting, sier Ahmed som trives i Norge.

- Det er litt kaldt her, men det går bra, smiler ham.

- Jeg vil gjerne bo i Norge. Jeg har lyst til å utdanne meg mer, for å få et bedre liv, sier han som snakker utrolig godt norsk etter bare to år i landet.

- Jeg føler at vi kjemper med ryggen mot veggen i denne saken, sier Hoem. Han har nå tatt kontakt med en advokat i Oslo som er ekspert på slike saker og har fått time 26. mars.

- Jeg spanderer flybilletten nedover, så får vi høre hva han har å si, sier Hoem.