Jacob Børresen har blant annet tung erfaring fra NATO, der hanbidro sterkt i planlegging og ledelse av operasjoner i det tidligereJugoslavia. Han har omfattende militær utdannelse, og har vært militærstipendiat ved Norsk utenrikspolitisk institutt. I tillegg til sin langemilitære karriere i Sjøforsvaret, har Børresen også vært militær rådgiver forForsvarsministeren. Den pensjonerte flaggkommandøren har gitt ut både bøker ogpublikasjoner i norsk og internasjonal fagpresse, med forsvars- ogsikkerhetspolitikk som tema. I et leserinnlegg i Dagens Næringsliv erdebattanten klar på hvor Forsvarets framtidige kampflybase bør ligge.

– Når USA reduserer sitt troppenærvær i Europa, legger det øktvekt på forhåndslagring og øvelser. Begge deler taler for Ørland, skriverBørresen i innlegget. Han peker på at Ørland kan huse store flernasjonalekampflyøvelser, i motsetning til Bodø. I tillegg fremhever han at Ørland erfremskutt operasjons-støttepunkt for overvåknings- og varslingsflyene AWACS. Itillegg påpeker han at stedet er ideelt lokalisert i forhold til USAsforhåndslagre i Trøndelag.

– Uten Ørland vil NATOsfotavtrykk i Norge reduseres, og forholdet til USA svekkes. Det er i strid medNorges sikkerhetspolitiske interesser, fortsetter Børresen.

Børresen går også imot dem som hevder Nord-Norge avmilitariseresved å legge kampflybasen lenger sør. Børresen påpeker at Hærens tyngdepunktfortsatt er i Indre Troms, at Kystvakten er samlet på Sortland, mens Forsvaretsoperative kommando ligger i Bodø. Han konstaterer videre at kampfly ogmarinefartøy begge har stor grad av strategisk mobilitet.

– Det betyr athovedbasen kan legges der forutsetningene for styrkeproduksjon er de beste. Formarinen er det i Bergen. For kampflyvåpenet er det på Ørland, ifølgeforsvarssjefen. Noen konstaterer at man må velge, når sikkerhetspolitikk ogdistriktshensyn ikke er sammenfallende. I dette tilfellet er faktisk beggedeler sammenfallende, noe som gjør valget enkelt. Den nye kampflybasen børdefinitivt ligge på Ørland, fastslår Jacob Børresen.