Bildet av gaupe i Leksvik ble tatt med viltkamera. Gaupa hadde revet to rådyr, og kom tilbake til kadaverne tre dager senere, forteller Even Killingberg i en e-post til Fosna-Folket.

Gauper i Norge

På 1960-tallet ble den eurasiske gaupautryddet i store deler av Vest-Europa. I Norge ble arten nesten utryddet deførste tiåra på 1900-tallet, men bestanden tok seg opp igjen utover på 1950- og1960-tallet. I dag har også gaupa igjen begynt å erobre skog- og fjelltraktenepå kontinentet, godt hjulpet av mennesket. I 2002 kom de første kullene tilverden i Tyskland. Arten er også reintrodusert i blant annet i Sveits.

Gaupe finnes i dag i faste bestander over hele fastlands-Norge,med unntak av vestlandsfylkene hvor forekomsten er mer sporadisk. Fra 1996 hargaupebestanden blitt overvåket gjennom registrering av spor etterfamiliegrupper.  Arbeidet blir koordinert av det nasjonaleovervåkingsprogrammet for store rovpattedyr. Lokale folk rundt omkring i landetmelder inn observasjoner av spor til Statens naturoppsyn (SNO), som såkontrollerer observasjonene i felt. Norsk institutt for naturforsking haransvar for sammenstilling av data.

Før jakt i 2007 var det registrert minimum 69-74 familiegrupperi Norge. Dette tilsvarer en beregnet minimum totalbestand på 409-439 dyr. Detnasjonale bestandsmålet på 65 årlige ynglinger (fødsler) av gaupe, fastsatt avStortinget i 2004, er altså nådd i 2007. Den totale bestanden av gaupe i Norgeog Sverige er på ca 2 000 dyr.

Stortinget har besluttet at det skal være minst 65gaupeynglinger i Norge årlig. I hver yngling fødes det én til tre unger.

Kilde: Wikipedia