– Byggebransjen ber folk stille på jobb grytidlig om morgenen. Det kan være en av grunnene til at byggeplassene taper i kampen om unge ingeniører, mener Magnus Hvam, administrerende direktør i Forny, som driver med miljøriktig renovering og ombygging.

Han har tidligere vært sjef for Skanska Bolig og mener byggebransjen må ta et oppgjør med det han kaller gammeldagse holdninger.

– Å starte klokka sju var greit den gang det var mange langpendlere. De foretrakk lange arbeidsdager i uka for å kunne reise hjem tidlig på fredag. I dag skremmer en slik arbeidsrytme folk bort fra byggeplassene, mener Hvam.

Levere i barnehagen

Nyutdannede bygge- og anleggsingeniører kan velge og vrake i jobber. Undersøkelser viser at bygge- og entreprenørselskaper havner langt nede på listen over de meste attraktive arbeidsplassene for ingeniørstudentene.

– For mange står valget mellom en kontorjobb i et rådgivende konsulentselskap der du starter rundt halv ni om morgenen og en byggeplass der du er på jobb i grålysningen. Klokka sju passer dårlig hvis du har små barn som skal i barnehagen.

Arbeidstiden i byggebransjen bør endres slik at den passer bedre med en moderne og likestilt livsstil, mener han.

– Selv begynte jeg klokka åtte da jeg jobbet på byggeplass. Andre startet klokka sju. Det er helt uproblematisk at folk kommer til ulike tider så lenge det er en ansvarshavende på plass.

Fleksibelt

Skanska, som er et av landets største entreprenørselskaper, opplever at mange jobbsøkere er opptatt av arbeidstiden på byggeplassene.

– Det er et tema når vi rekrutterer, men også i forhold til våre ansatte. Mange av dem bor i nærheten av jobben og lever et vanlig familieliv. De foretrekker en mer normal arbeidstid, sier kommunikasjonsdirektør Pål P. Syse.

Men innstillingen til dette varierer. En stor gruppe arbeidstakere er fortsatt pendlerne. De ønsker seg lange dager og korte fredager.

Skanskas svar er å åpne for en stor grad av fleksibilitet.

– Klokka sju passer utmerket for noen, halv ni er bedre for andre. Vi har forlatt tankegangen om at alle skal starte arbeidsdagen samtidig og gjør det vi kan for at de fleste får den arbeidstiden som passer dem best, sier Syse.