DIS- Austrått er et lokallag av DIS- Sør-Trøndelag, som igjen er fylkeslag av DIS-Norge. DIS står for databehandling i slektsforskning, opplyser leder i DIS-Austrått, Gry Valvik Meisingset.

Jevnlige møter

DIS-Austrått ble formelt stiftet 18.september 2004, og hadde i flere år jevnlige møter ved Ørland folkebibliotek, der foreningen hadde god tilgang til bygdebøker og lignende, informerer Gry.

- Da biblioteket flyttet til Ørland kultursenter, flyttet vi med. De siste årene har vi dessverre ikke hatt noen aktivitet i laget, sier Gry.

Nå føler de at tiden er moden for å restarte foreningen. Slektsforskning er ikke bare en hobby, det har for flere nærmest blitt en livsstil, forklarer hun.

- Det første de gjør når de står opp er å sjekke om det er noen nyheter på en av slekts-forumsidene, og det siste de gjør før de legger seg er å sjekke dem nok en gang, og selvfølgelig sjekkes forumsidene midt på dagen også, sier Gry.

Databruk letter arbeidet

Dis-Austrått er tenkt som en møteplass for alle som er interessert  i slekt. Det kan høres ut som det er mye fokus på databehandling, det er det ikke, men det er en fordel å lære seg hvordan man bruker data i slektsforskningen, da det letter arbeidet ganske mye, forklarer Gry.

- Det er lett å bli hekta på slektsforskning, og slektsforskere er ivrige til å hjelpe hverandre. Man blir nesten som en liten familie, og slekts-nøtter er noe vi liker å nøste opp i. Vi får ofte spørsmål fra fjern og nær, om hjelp til å finne slekter i Fosen, og  vi har som regel klart å finne ut det, forteller hun.

Noen av brukerne har flerfoldige tusen i sin database, og fortsatt er de like ivrige på å finne flere slektninger.

Slekts-verksted

DIS- Sør-Trøndelag arrangerer jevnlig slekts-verksted på Arkivsenteret Dora i Trondheim. Der kan man lære hvordan man kommer i gang med slektsforskning, og der finnes det også tilgang til flere databaser i utlandet.

- Tema som er naturlig å ta opp er blant annet slektsprogrammer, kilderegistrering, billedbehandling, og hvordan lage slektsbok. Sånne tema kan vi også ta for oss i DIS-Austrått hvis ønskelig, sier Gry.

Digitalarkiv

Digitalarkivet kommer man nesten ikke utenom i slektsgranskningen. Der får man tilgang til blant annet folketellinger og manntall, kirkebøker, emigranter, skiftemateriale, matrikler, jordebøker, rettergang og straff, samt brukernes eget forum, forklarer Meisingset.

Lokalhistorie

- I DIS-Austrått er det naturlig at det blir mye snakk om lokalhistorie, gjerne med tema fra hele Fosen. Forslag til tema å arbeide videre med er retting av Ørlands bygdebøker og sjøfart. Stemningen fra møtet på tirsdag sier at gruppen er liv laga, sier Gry.