Koalisjonen har til sammen 13 av 25 mandater i det nye kommunestyret og er dermed sikret flertall.

Det betyr at Steinar Saghaug (H) blir ny Leksvik-ordfører mens Bjørnar Buhaug (Sp) blir varaordfører. Arbeiderpartiet og ordførerkandidat Knut Ola Vang som gjorde et brakvalg med 36,9 prosent av stemmene og 10 mandater i kommunestyret, havner dermed i opposisjon sammen med KrF og Venstre.

- Det blir spennende og utfordrende, er Leksviks nye ordfører Saghaugs umiddelbare kommentar etter at alliansen ble inngått.

Han blir dermed Leksviks første Høyre-ordfører siden slutten på 1940-tallet. Saghaug blir også den første ordføreren i Leksvik på 32 år som ikke representerer Senterpartiet.

Forhandlinger

Det ble et valgdrama uten like i Leksvik etter valget. Tirsdag kveld møttes de tre minste partiene i kommunestyret SV, Venstre og KrF til forhandlinger i Vanvikan samfunnshus. De tre partiene, som har ett mandat hver i det nye kommunestyret, samarbeidet i forrige periode. Målet med samtalene tirsdag var å finne ut om det var vilje til å fortsette alliansen. I 23.30-tiden tirsdag kveld bekreftet KrFs Jon Normann Tviberg at partiene hadde som mål å fortsette samarbeidet i neste periode.

På vei mot avtale

I løpet av tirsdag kveld var både Arbeiderpartiet og Høyre-Sp-alliansen innom KrF, Venstre og SV på frierferd. Både Ap og Høyre-Sp kunne sikre flertall med støtte fra KrF, Venstre og SVs tre mandater. Til slutt satt Arbeiderpartiet igjen med SV, Venstre og KrF. Denne koalisjonen ville fått 13 mandater og flertall i kommunestyret dersom de hadde kommet til enighet.

- Vi var på glid i forhold til å få til en avtale, og hadde avtale om å møtes igjen onsdag kveld, forteller Arbeiderpartiets ordførerkandidat Knut Ola Vang i ettertid.

- Greie samtaler

Kort tid før det avtalte møte onsdag kveld, ble det klart at SV trakk seg fra forhandlingene med Ap, KrF og Venstre.

- Det var overraskende, sier KrFs Tviberg.

- Det var ikke meg personlig, men hele SV-gruppa som ville dette. Vi var utrygge på hvilken vei Arbeiderpartiet vil ta sammenslåingssaken videre. SV er tydelig for sammenslåing med Rissa, og vi var ikke like trygge på hva Ap ville. Det var bedre å kutte med en gang, i stedet for å gå i nye forhandlinger, forklarer SVs kommunestyrerepresentant Sigurd Saue i ettertid.

Siden de tre minste partiene ikke holdt sammen lenger, seilet plutselig Fremskrittspartiet med sine to mandater opp som en attraktiv samarbeidspartner. Onsdag kveld møttes Ap, Frp, Venstre og KrF til samtaler i Vanvikan. Denne koalisjonen ville fått 14 av 25 mandater i kommunestyret og flertall dersom de hadde kommet til enighet.

- Det var greie samtaler. De sa hva de ville ha, og vi ble enige om å tenke på det hver for oss, sa KrFs Jon Normann Tviberg til Fosna-Folket like før klokken 23.00.

- Hvorfor presset dere ikke mer på i forhold til å komme frem til en avtale?

- Vi opplevde egentlig ikke at Frp var så stresset på å komme til enighet. Vi skulle som sagt tenke på det hver for oss, sier Venstres Line Marie Rosvold Abel.

Kampen om ordførerstolen

Etter at Ap, Frp, Venstre og KrF hadde avsluttet sine samtaler uten å komme til enighet, møttes Frp, SV, Høyre og Senterpartiet til forhandlinger på LIV-bygget i Vanvikan. Partene kom til enighet i 23.00-tiden.

- Det gikk greit. Jeg synes det var ryddige forhandlinger, sier Saghaug (H).

- Senterpartiet og Høyre har nesten lik oppslutning og fem mandater hver i det nye kommunestyret etter valget. Hvordan var det å bli enig om hvem som skulle ha ordføreren?

- Det var litt diskusjoner, men det gikk greit, svarer han.

Sammenslåingssaken viktig

Alle partiene i det nye kommunestyret er tydelige på at kommunesammenslåingen med Rissa har vært et vesentlig tema i forhandlingene etter valget. Partiene som nå kommer i posisjon, er nesten utelukket positive til sammenslåingen. Kun Senterpartiet har delte meninger innad blant kommunestyrerepresentantene. Høyres Steinar Saghaug er tydelig på at sammenslåingssaken har vært en viktig årsak til at Høyre ikke har gått i forhandlinger med Arbeiderpartiet etter valget.

- Vi har opplevd at Arbeiderpartiet har forsøkt å så tvil om intensjonsavtalen om sammenslåing med Rissa. I tillegg gikk Aps ordførerkandidat Knut Ola Vang ut like før valget og sa at han ville stemme nei. Siden vi ikke hadde helt samme syn i denne saken, så vi ikke på et samarbeid med Ap som særlig gunstig, forklarer Saghaug.

Leksviks nye varaordfører Bjørnar Buhaug forteller at Senterpartiet ikke har hørt noe fra Arbeiderpartiet etter valget.

- Vi har heller ikke tatt kontakt med dem. Vi har imidlertid vært åpne hele veien på at vi ønsker et samarbeid med Høyre, sier han.

- Selv om vi nå har en samarbeidsavtale mellom Sp, Høyre, Frp og SV, ønsker vi et samarbeid i hele kommunestyret. Vi er opptatt av å ha gode prosesser. Vi ønsker at hele kommunestyret skal være delaktig i de store sakene, påpeker Buhaug.

SV og Frp samarbeider

I den nye samarbeidskoalisjonen finnes både partiet som er lengst til høyre og partiet som er lengst til venstre i det nye kommunestyret.

- Hvordan blir det for SV og Frp å samarbeide?

- Lokalpolitikk er noe annet enn rikspolitikk. Vi kommer sikkert til å være uenige i enkelte saker, men vi er enige i kjernesaken.

- Og kjernesaken er kommunesammenslåingen med Rissa?

- Ja, bekrefter SVs Sigurd Saue.

Vang skuffet

Tilbake på Sjølyst bosenter i Vanvikan satt en noe skuffet Knut Ola Vang (Ap) etter at samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, Sp og SV ble kjent.

- Jeg er skuffet. Vi fikk 10 av 25 mandater i kommunestyret etter valget. Vi føler vi har kjørt en åpen linje i forhandlingene. Vi har sagt at vi vil prate med alle som vil prate med oss.

- Senterpartiet og Høyre har vel ikke villet prate med dere?

- Nei, det har de ikke, svarer Vang kontant.

- Vi synes det er leit for alle i Leksvik kommune som har stemt på Arbeiderpartiet. Nesten 4 av 10 har stemt for et skifte. Jeg vil kalle dette en demokratisk utfordring, legger Vang til.

Overrasket over sammenslåings-fokus

Han fikk støtte fra Venstres Rosvold Abel.

- Når Arbeiderpartiet får så stor oppslutning i valget, bør det være en del av posisjonen i kommunestyret, sier hun til Fosna-Folket.

Både Vang (Ap), Rosvold Abel (V) og Tviberg (KrF) er overrasket over hvor vesentlig sammenslåingssaken har vært i forhandlingene.

- Kommunesammenslåingssaken skal vi sannsynligvis jobbe med frem til våren 2016, men etter det er det fortsatt 3,5 år igjen av perioden. Det er mange andre viktige saker, påpeker Tviberg.

Trioen virket enige om at andre saker har fått for liten plass i forhandlingene.