- Det var ikke det enkleste spørsmålet, sier Sp-veteranen når Fosna-Folket spør om hva han tror blir resultatet av folkeavstemningen.

- Jeg tror det blir ja-flertall i Leksvik. Her henger håp og tro sammen. Jeg tror ikke det blir noe stort ja-flertall, sier Strøm.

- Men den siste meningsmålingen som Trønder-Avisa gjennomførte, viste et knapt nei-flertall i Leksvik?

- Ja, men etter at den kom ut har det skjedd en del. Det har kommet en del vesentlig informasjon. Industrien har blant annet vært på hugget og har sagt hva de mener. Det kan imidlertid aldri bli nok informasjon. I Leksvik har det vært en anonym nei-aksjon. Det har blant annet blitt hengt opp plakater og annet. Det er vanskelig å si om det har noen betydning, men jeg tror ikke slike anonyme aksjoner har så stor påvirkning, mener Strøm.

Frykter deling

Han er krystallklar på at han mener en sammenslåing er det beste for Leksvik.

- Om det blir nei i dag, er jeg glad jeg ikke skal fortsette som ordfører, sier Strøm som gir seg i politikken etter valget.

Han mener det vil bli kjempekrevende for Leksvik å fortsette alene.

- De som anbefaler nei, har ikke forklart oss hva som er deres plan. Dersom det blir nei, tror jeg Leksvik videregående skole nedlegges. Videre tror jeg kommunen blir delt i to. Det vil i så fall bli en sørgelig affære. I Vanvikan er det et soleklart flertall for sammenslåing med Rissa. Jeg vet at folk er klare til å starte en aksjon om å slå Vanvikan sammen med Rissa, dersom det blir nei i folkeavstemningen. Da vil Leksvik sannsynligvis bli sammenslått med Inderøy og Steinkjer i neste omgang. Da blir kommunen i hvert fall en utkant, argumenterer Strøm.

Les mer: Derfor stemmer Aps ordførerkandidat nei

- Tvang

Han mener Leksvik og Rissa på mange måter er en prøvekanin i regjeringens kommunereform.

- Dersom det ikke lykkes med å få til et ja-flertall i en folkeavstemning her, så vil det bli vanskelig andre plasser også. Da vil nok regjeringen innse at det ikke går an å få til reformen uten å bruke tvang. Vi kan ikke ha dagens kommunestruktur til evig tid. Norge er overmodent for å justere kommunegrenser, mener Sp-politikeren.

Nei-flertall

I dag skal innbyggerne i Rissa og Leksvik si ja eller nei til sammenslåing. Temaet har vært heftig diskutert de siste månedene. Innbyggerundersøkelsen fra mai i år viste at innbyggerne i begge kommuner var positive til en sammenslåing. 59 prosent av leksværingene svarte ja til sammenslåing, mens hele 71 prosent av rissværingene var positive. Meningsmålingen som Trønder-Avisa presenterte for noen uker siden viste imidlertid noe annet. Da svarte et knapt flertall av leksværingene nei til sammenslåing, mens rissværingene fortsatt var positive.

Spent

Rissa-ordfører Ove Vollan er også svært spent på resultatet av folkeavstemningen.

- Jeg tror det blir veldig jevnt i Leksvik. Jeg håper virkelig at innbyggerne sier ja. Vi tror ikke det blir så spennende i Rissa. Jeg har imidlertid hørt at noen tar det for gitt at det blir ja i Rissa, og at de derfor ikke stemmer. Det er den eneste faren, slik jeg ser det, sier han.

Vollan er naturlig nok mer spent på nabokommunen.

- Jeg håper det blir over 50 prosent ja, påpeker han.

Rissa-ordfører Ove Vollan (H). Foto: Alexander Killingberg