- Jeg reagerer sterkt på at varaordføreren og lederen for kontrollutvalget forsøker å trekke vår integritet i tvil etter SAVA-vedtaket, sier ordførerkandidat Tom Myrvold i Høyre.

Ifølge Myrvold ble han kort tid etter torsdagens vedtak kontaktet av to av foreldrene til de tre unge voksne i SAVA-saken.

- Foreldrene hadde blitt kontaktet av varaordfører Knut Ring (Ap), som hadde beklaget at Arbeiderpartiets forslag ikke fikk flertall. Han sådde tvil om at det tverrpolitiske vedtaket som Høyre, Senterpartiet og FrP sto bak ville sikre at de tre brukerne fikk tilbake plassene sine ved SAVA, forklarer Myrvold.

- Drepte gleden ved vedtaket

Fosna-Folket ble etter vedtaket kontaktet av tre av foreldrene til de unge voksne i SAVA-saken. De ga uttrykk for at gleden de følte da de først fikk beskjed om vedtaket, ble erstattet av usikkerhet etter at de ble kontaktet av varaordføreren og/eller lederen i kontrollutvalget.

- Jeg fikk meldinger fra daglig leder ved SAVA. Disse meldingene drepte gleden ved vedtaket, sier mor Turid Nesset.

Daglig leder og leder av kontrollutvalget

I tillegg til å lede kontrollutvalget i Ørland kommune, så er Tor Skogstad også daglig leder ved SAVA, bedriften som innen årsskiftet skal legge til rette for de tre tidligere SAVA-brukerne.

Myrvold beskriver Skogstads handlemåte etter vedtaket som en alvorlig sammenblanding av roller.

- Dette er en uverdig handlemåte og politisk lavmål jeg på det sterkeste vil ta avstand fra, sier Høyre-politikeren.

- Vet ikke hvordan vedtaket skal tolkes

Daglig leder ved SAVA, Tor Skogstad, avviser Myrvolds påstander.

Skogstad sier at han kun har besvart en mor som henvendte seg til ham, og spurte om hva vedtaket betydde.

- Jeg svarte at jeg ikke vet hva det vil bety i praksis. Det var ikke for å lage vanskeligheter for noen at jeg uttrykte tvil, det er fordi jeg faktisk er i tvil om hva vedtaket vil si. Jeg hadde en del å gjøre med ungdommene tidligere, og en ting det ikke hersker tvil om er at jeg hele tiden har vært på ungdommenes side og har ønsket dem tilbake.

Skogstad sier at han ikke vet hvordan han skal tolke vedtaket, og er redd for at ingenting vil skje.

Les vedtakene som ble fremmet i formannskapet i egen faktaboks.

- Kontrollkomiteen driver ikke politikk

- Myrvold mener du blander roller ettersom du er leder av kontrollutvalget i kommunen, i tillegg til å være daglig leder i SAVA?

- I den sammenhengen mora spurte meg, så svarte jeg som daglig leder av SAVA. Som leder av kontrollutvalget har jeg ingen meninger om vedtaket. Kontrollutvalget driver ikke politikk. Dets mandat er ikke å sjekke om vedtak er fornuftige, men å følge opp at politiske vedtak blir gjennomført administrativt.

Skogstad hevder at han så langt i inneværende periode ikke har hatt problemer med habiliteten med tanke på sine to roller.

- Jeg har gitt kontrollutvalget beskjed om at jeg er inhabil i alt som har med SAVA å gjøre, men jeg kommer ikke til å ha en rolle i kontrollutvalget i kommende periode, fordi jeg ser at det kan det oppstå situasjoner hvor det er en konflikt.

- Har ikke sådd tvil

Varaordfører Knut Ring (Ap) avviser på det sterkeste at han og Arbeiderpartiet har sådd tvil om vedtaket som Høyre, Senterpartiet og FrP står bak.

- Løsningen ble ikke så bra som vi hadde håpet, men vi har på ingen måte undergravd vedtaket. Det vi har sagt er at med vårt forslag så ville det vært mulig med en løsning allerede i løpet av høsten 2015. Vi hadde et ærlig og oppriktig ønske om å løse saken så raskt som mulig, sier han.

Bekrefter hensikten

Kommunalsjef for helse og velferd i Ørland kommune, Marit Knutshaug Ervik, sier at vedtaket som formannskapet vedtok torsdag har som intensjon å sikre at de tre unge voksne i den såkalte SAVA-saken får tilbake jobbene sine ved SAVA fra nyttår.

- Vedtaket er ment å favne brukerne i SAVA-saken, sier Ervik.

I vedtaket står det at brukere som i sin individuelle opplæringsplan (IOP) eller individuelle plan (IP) har som mål å kvalifisere seg for en varig tilrettelagt arbeidsplass (VTA-plass) får tilbud om tilrettelagt aktivitet ved SAVA. I vedtaket står det også at dersom målet om en VTA-plass ikke er mulig, gis tilbud om tilrettelagt aktivitet på Fjæraveien Arena.

Ervik forsikrer at det politiske vedtaket vil bli fulgt opp fra administrasjonen gjennom møter med brukere og SAVA slik at det blir effektuert fra årsskiftet under forutsetning av at politikerne foretar en omfordeling i forbindelse med driftsbudsjettet for 2016.

- Ikke verdig vår kommune

Kristelig Folkepartis ordførerkandidat Signhild Storlien Lund har sterke meninger om kommunens håndtering av saken.

- De avgjørelser som er tatt i denne saken og den behandlingen disse tre sårbare unge voksne har blitt utsatt for er ikke verdig vår kommunes omdømme sier Storlien Lund til Fosna-Folket.

- Dette er mennesker som i langt større grad enn oss har behov for trygghet og stabilitet i sin hverdag. De er sårbare for store endringer og trenger lang tid til å bli trygge i nye miljø og skaffe seg nye venner. Vi ser dessverre alt for ofte at de selv og deres foreldre eller pårørende må stå på barrikadene å sloss for sine rettigheter, mot det offentlige byråkrati, avslutter KrF sin listetopp.