I panelet under debatten ved Strand Flerbrukshall, satt blant andre Osen Ap sin andrekandidat John Einar Høvik. Eskil Strøm, partiets førstekandidat og ordførerkandidat, var opptatt i jobbintervju.

I den nylige meningsmålinga som Norfakta utførte for Fosna-Folket, fikk Arbeiderpartiet en oppslutning på hele 42,1 prosent i Osen kommune.

– Uforenelig

Nå viser det seg at Eskil Strøm har takket ja til å bli ny leder av NAV Nord-Fosen. Det er en stilling som vanskeliggjør politisk virksomhet.

– Dette er uforenelig med å sitte i kommunestyret, så jeg kan ikke bli medlem der, sier Strøm til Fosna-Folket.

John Einar Høvik ny ordførerkandidat

– Hva med ditt kandidatur til ordførerstillingen?

– Rent teknisk skal det visstnok la seg gjøre å bli valgt i den situasjonen jeg har kommet i, men jeg ser det nå som naturlig at vår andremann er kandidat til ordførervervet. Både jeg og John Einar Høvik står på kumulerte plasser.

– Hvordan kan denne situasjonen ha oppstått?

– Nominasjonslistene ble spikret før jeg søkte på den stillingen som jeg nå har takket ja til. Det er årsaken til at det har blitt som det er blitt, sier Eskil Strøm.

- Er valgbar

Osen-ordfører Jørn Nordmeland (V), leder av valgstyret i Osen, sier han aldri har vært borti i et lignende situasjon.

– Det er stillingen som Eskil Strøm har takket ja til som er årsaken til konflikten. Valglistene er godkjent, så hva vi nå må gjøre er jeg litt usikker på. Dette er en sak vi må ta opp med departementet for å få et svar, sier Nordmeland.

Etter å ha gjort nærmere undersøkelser fredag kveld sier Nordmeland at så vidt han vet er det ingenting i valgloven som gjør at Eskil Strøm ikke er valgbar til kommunestyret eller som ordførerkandidat.

- Så lenge han ikke er rådmann, kontorsjef eller har en annen rolle som innebærer budsjettansvar så ser jeg ikke at loven begrenser dette. Hvilke krav NAV som arbeidsgiver stiller kjenner jeg ikke til, sier Nordmeland.

Fritt frem å fremme

For sikkerhets skyld har han likevel sendt en henvendelse til departementet og bedt om en vurdering av saken. Han håper på en snarlig avklaring.

Nordmeland understreker at det fritt frem for Arbeiderpartiet å fremme ordførerkandidat fra sin liste.

- Så om de ønsker å presentere første, andre eller for den del siste kandidat på lista som sin ordførerkandidat står de fritt til det. Men det er selvfølgelig en fordel at dette i god tid kommuniseres ut til potensielle velgere.

John Einar Høvik under valgdebatten torsdag kveld. Foto: Terje Dybvik