I mars i år ble det i Osen fattet vedtak om å starte opp videre arbeid med tilrettelegging for å ta i mot minimum fem flyktninger i Osen kommune, i tre fortløpende år. Da la man opp til å ha alt klart for mottak i siste halvår av 2016. Det ble videre i vedtaket skrevet at det er ønskelig med flyktninger av samme nasjonalitet.

– En grei sak å avslutte med?

I ettertid har Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren kommet med henvendelse om bosetting av ytterligere flyktninger. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) ber i et brev om tilbakemelding på henvendelsen om bosetting av 17 flyktninger i 2015 og 14 i 2016 innen 30. september. Videre bes det om at det fattes vedtak om bosetting av 10 flyktninger årlig i årene 2017-2019, og at det gis tilbakemelding på dette innen 30. november.

– Jeg hadde håp om at vi kunne fatte et vedtak i denne saken før sommerferien, men så ble det flertall for utsettelse, sier ordfører Jørn Nordmeland (V).

– Dette blir siste kommunestyre som du skal lede før nytt kommunestyre skal settes sammen. En grei sak å avslutte med?

– Ja, dette er en viktig sak, så at vi får sluttført dette før jeg trer av, synes jeg er flott, sier Nordmeland.

Bolig

I sakframlegget til denne saken, står å lese at en bosetting av flyktninger vil kreve etablering av et apparat i kommunen, som blant annet flyktningekonsulent, miljøarbeidere, lærere og lokaler til voksenopplæring og dialog med næringsliv om praksisplasser. I oppstarten vil man måtte påregne å bruke ressurser fra eksisterende personell for å planlegge opplegget og sørge for en god oppstart av bosettingen.

Her står også å lese at hovedpunktet som må avklares dersom kommunen skal ta mot flere flyktninger er spørsmålet om bolig. Det er mulig å bosette noen i eksisterende boliger i Osen sentrum ganske raskt, men at det trengs tid for å utrede muligheter for bruk av eksisterende boligmasse for øvrig som blant annet Gamle sykeheimen og eventuelt anskaffelse av modulbygg hvis kommunen skal ta imot flere flyktninger.

Inntil 20

Rådmannen innstiller på at kommunestyret vedtar at kommunen kan ta imot inntil 20 flykninger i år og neste år.

Hele innstillingen fra rådmannens lyder som følger:

«Osen kommune vurderer at det er nødvendig med noe tid til å forberede en ev. bosetting av flyktninger, siden kommunen per i dag ikke har et apparat for ivaretakelse av flyktningene når det gjelder opplæring mv., og heller ikke har tilstrekkelig med boliger til å huse 17 flyktninger med ev. familiegjenforente i tillegg.

Kommunen kan ta imot inntil 5 flyktninger i desember 2015, forutsatt at disse er enslige og fra samme nasjonalitet, og kan bo på felles hybelhus. Kommunen kan i tillegg ta imot 1 familie på inntil 5 personer fra desember 2015 med bruk av Granbakken hovedleilighet i Osen sentrum.

Osen kommune vedtar bosetting av 10 flyktninger siste halvdel 2016, forutsatt at spørsmålet om tilgang på flere boliger er avklart. Det arbeides videre med modulbaserte løsninger for å løse boligspørsmålet i tillegg til allerede vedtatt utredning av rehabilitering av Gamle sykeheimen.»

– Dette er en viktig sak, så at vi får sluttført dette før jeg trer av, synes jeg er flott, sier Jørn Nordmeland (i midten). Til høyre sitter rådmann Roar Leirset. Foto: Terje Dybvik