Mange, både i Rissa og Leksvik, tror en sammenslått kommune med drøyt 10 000 innbyggere blir for liten. I forbindelse med et kort besøk i Rissa i dag sa kommunal- og administrasjonsminister  Jan Tore Sanner at 10 000 innbyggere holder.

Fikk tidlig beskjed

- Jeg har gjennom hele sammenslåingsprosessen holdt tett kontakt med både Ove Vollan og Einar Strøm. Jeg ga tidlig beskjed om at dersom de mente at Rissa og Leksvik ville bli store nok sammen, så har de min fulle støtte, sa ministeren.

Han skrøt av arbeidet ordfører Ove Vollan (H) i Rissa og ordfører Einar Strøm (Sp) i Leksvik har gjort i sammenslåingsprosessen.

- Jeg er imponert over deres lederskap, sa Sanner.

Positiv effekt

Han tror naturlig nok en sammenslåing vil være positivt for Rissa og Leksvik.

- Erfaringer viser at slike sammenslåinger gir positive endringer. Det påvirker folketallet i en positiv retning, og det gir et desentralisert tjenestetilbud. Ting får en ny dynamikk når man går sammen, sa Sanner.

Enkelte mener både Rissa og Leksvik er best tjent med å bestå som egne kommuner, men den oppfatningen deler ikke Sanner.

- Man kan se 10 eller 20 år frem i tid. Er Rissa og Leksvik egne kommuner da? Det er det nok ikke mange som tror, mente ministeren.

Fylkestilhørighet

Fylkestilhørighet for en sammenslått kommune er også et spørsmål mange er opptatt av. I en undersøkelse Trønder-Avisa har fått utført svarer 40,9 prosent av leksværingene at en sammenslått kommune bør være en del av Nord-Trøndelag. 41,1 prosent vil bli sørtrøndere. Undersøkelsen viser at bare 1,2 prosent av folk i Rissa mener den nye kommunen bør tilhøre Nord-Trøndelag. 87, 2 prosent vil være sørtrøndere. 17,7 prosent av leksværingene har svart vet ikke på spørsmålet om fylkestilhørighet. I Rissa er vet ikke-prosenten på 11,6.

- Det pågår også en prosess om å danne større regioner. Vi vil være i dialog med både Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag, og med de to kommunene om fylkestilhørighet, svarte Sanner på spørsmålet om hvilket fylke den sammenslåtte kommunen skal tilhøre.