Søndag ettermiddag rykket brannvesenet ut til Fagerenget skole i Lysøysund i Bjugn kommune. Det hadde oppstått røykutvikling fra et låst rom inne på skolen. Brannmannskapene på stedet fikk raskt avklart situasjonen. Røyken kom fra en dekorasjon som hadde tatt fyr inne på rommet, opplyste Eivind Schjødt ved 110-sentralen til Fosna-Folket.

– Kjente røyklukt

Damene fra «Katter i hjertet» kjente røyklukt da de skulle ordne opp etter loppemarked i Fagerenget skole i Lysøysund.

- Vi skulle sette noen kaker på kjøkkenet, da vi kjente røyklukt, sier Nina Sjøli fra organisasjonen «Katter i hjertet». De var i ferd med å avslutte dagens loppemarked på skolen, men varslet straks fra om at det var røykutvikling ved skolen.

- Det var aldri noen brannalarm som ble utløst, legger Sjøli til.

- Vi er imponert over hvor raskt brannvesen, ambulanse og politi kom til stedet etter at vi varslet fra, sier damene fra «Katter i hjertet», en organisasjon som jobber for å ta tak i problemet med hjemløse katter i Ørland og Bjugn.

– Gikk ingen brannalarm

Overbefal Sturla Hammertrø i Fosen- brann og redningstjeneste IKS bekrefter Nina Sjølis påstand om at brannalarmen ikke gikk.

– Det gikk ingen brannalarm da jeg kom, sier Hammertrø.

– Burde en eventuell brannalarm ha blitt utløst på grunn av denne røykutviklingen?

– Ja. Dersom det hadde vært brannalarm, så burde den det, mener overbefal Sturla Hammertrø.

Han forteller at den lille brannen i dekorasjonen hadde slokket av seg selv.

– Skolen hadde ikke gått tapt. Ikke denne gangen, sier han.

– Vet ikke hva som skjer neste gang

Hammertrø forteller at han ikke så noen brannalarm i rommet. Han så heller ingen andre ellers på skolen, men overbefalet presiserer at dette ikke var noe han gikk inn for å lete etter. I rommet var det såkalte manuelle brannalarmer, som kan utløses ved fysisk å trykke på dem ved en eventuell brann.

– Dersom det hadde vært en mer omfattende brann, og det ikke hadde vært noen på skolen. Hadde det gått like bra da?

– Vi vet ikke hva som skjer neste gang, sier han.

For dersom brannvesenet skal bli varslet om en eventuell brann ved skolen, så er det avhengig av at noen ringer inn og varsler.

– Det er ingen spoler som er koblet opp mot 110-sentralen ved denne skolen, sier Hammertrø.

Risikoanalyse

Brannsjef Johan Uthus i Fosen brann- og redningstjeneste IKS er informert om saken.

– Planen er at Bjugn kommune skal lage en risikoanalyse av skolen. Den skal være ferdig slik at vi kan ha et felles møte med dem mandag klokka 12. Deretter vil vi ta en avgjørelse på om skolen tilfredsstiller kravene til brannsikkerhet. Vi må ta en avgjørelse på om den fortsatt kan være i drift, eller om kommunen må gjøre andre tiltak for å fortsette driften, sier Johan Uthus.

Uthus forteller at under et tilsyn høsten 2013 ble det påpekt at skolen må anskaffe seg et brannalarmanlegg.

– Er et slikt anlegg installert?

– Nei, det er ikke på plass. Det er ett av forholdene som kommunen må ta stilling til i risikoanalysen.

– Er det grunnlag for anmeldelse?

– Nei. Vi har myndighet til å gi pålegg, men det har vært usikkerhet knyttet til framtidig bruk av bygget.

– Burde dette brannalarmanlegget ha vært på plass nå?

– Ja. Bygningseieren er pliktig til å ivareta sikkerhet i forhold til kravene. De burde nok ha montert anlegget.

– Kontinuerlig dialog

Årsaken til at det er krav om et slikt brannalarmanlegg, er at Fagerenget skole har to etasjer. Derfor er mangelen registrert som avvik i forskriftskravet, opplyser Uthus.

– Burde dere i brannvesenet ha fulgt opp bedre?

– Vi har hatt en kontinuerlig dialog med Bjugn kommune om saken. Det har tidligere vært uvisst når det gjelder skolebyggets framtid, så det har nok tatt litt tid for en avgjørelse grunnet det.

– Urovekkende

Nytiltrådt rådmann i Bjugn kommune, Emil Raaen, satt i 18-tiden søndag kveld i møte med nøkkelpersoner som har relevant ansvar for helse, skole og drift. Ordfører Ogne Undertun (Ap) var også til stede.

– Jeg opplever det urovekkende at røykvarsleren ikke har gått dersom røykmengden skulle tilsi at en røykvarsler skal utløses, sa Raaen, før møtet var over.

– Den første vurderingen som nå blir tatt, er om det er forsvarlig å ha barna på skolen. Vi må sjekke om det er brannteknisk forsvarlig å ha undervisning der. Vi må også ta en vurdering på om det er helsemessig trygt å oppholde seg der, med tanke på eventuelle gasser fra røykutviklingen, sa rådmannen.

Stenger skolen

Søndag kveld sier rådmannen til Fosna-Folket at det er fattet en beslutning om å holde Fagerenget skole samt tilhørende barnehage, stengt mandag.

– Skolebarna skal møte opp for uteskole, eventuelt et alternativt opplegg. Barnehagens «avdeling blå» skal møte opp hos «avdeling gul» nede i Lysøysund.

– Hvorfor har dere valgt å holde selve skolebygget stengt?

– Vi ønsker å gjøre en ny risikoanalyse. Det er også en samlet vurdering etter at det er mye lukt i bygget. Det er svært lite sannsynlig at lukta er helseskadelig, men den er såpass framtredende at det er ubehagelig.

Krav om brannanlegg

– Hvorfor har ikke Bjugn kommune fulgt brannvesenets avvikspåpekning?

–Det er en sammensatt årsak. Det har vært kostbart samt at avgjørelsen ble satt på vent med tanke på at man skulle avgjøre byggets framtid. Rådmannen mente at det var riktig å stenge skolen på grunn av byggets forfatning og elevtallgrunnlag. Etter et politisk vedtak ble skolen bestemt videreført.

– Vi har hentet inn anbud på brannalarmanlegg, som vi fikk et tilbud på fredag, sier Raaen, som forteller at rektor gikk gjennom brannrutiner med ansatte ved skolestart.

– Manuelt system

– Når er det igjen mulig at barna kan benytte seg av skolen?

– Det er umulig for meg å svare på i dag. Vi foretar en ny risikoanalyse i morgen. Det avhenger av hvilke tiltak og tid det tar for å få bygget i sikker tilstand.

– Dere vet at det er påkrevd med et brannalarmanlegg på skolen. Hvordan kan Bjugn kommune mene at det har vært forsvarlig å ha undervisning på en skole når ansatte og skolebarn ikke blir varslet ved en eventuell brann?

– Det er et manuelt brannvarslingssystem på skolen. Vi vil nå foreta en ny risikoanalyse i morgen der vi på nytt vurderer forsvarlighet ved bruk av bygget, avslutter rådmann Emil Raaen.

Lokalavisa følger saken.

Les mer om saken: Ett barn og tolv voksne måtte evakuere etter røykutvikling fra skole

Brannvesenet rykket ut med tre enheter da de ble varslet om røykutviklingen. Skolen holder stengt mandag. Foto: Skjalg Ledang
Emil Raaen ble Bjugns nye rådmann fra 1. september. Foto: Berit Buran Juul