Norfakta har gjennomført en meningsmåling for Fosna-Folket denne uka. Den viser at 41,8 prosent av de spurte kommer til å stemme Arbeiderpartiet. Det betyr at Åfjord-ordfører Vibeke Stjern og Arbeiderpartiet ligger an til å beholde sine ni mandater samt ordførervervet.

– Oj, det var artig, utbryter Stjern når Fosna-Folket viser henne resultatet.

Under valget i 2011 fikk Ap 39,1 prosent av stemmene.

– Når vi har sittet så lenge, i åtte år, så er det ofte en tendens at man må jobbe knallhardt for å gjøre et like godt valg som forrige periode. Gitt at disse tallene stemmer, så er det utrolig artig, sier hun.

Åfjord-ordføreren er overrasket over at Venstre ifølge meningsmålingen ligger an til ikke å få noen mandater.

– Jeg synes at det er rart. Venstre har mange gode folk på lista og har et godt program, mener Stjern.

– I startgropa

Venstres listetopp Ingrid Gauslaa Hårstad er ikke like overrasket som ordføreren. Ifølge Norfakta-undersøkelsen svarte 1,6 prosent av de spurte at de kommer til å stemme Venstre. Under valget i 2011 fikk partiet 2,2 prosent av stemmene, som ikke holdt til en plass i kommunestyret.

– Venstre datt ut av kommunestyret for fire år siden. Siden da har ikke Åfjord venstre vært særlig aktiv. Vi hadde veldig få medlemmer da vi startet arbeidet i vinter med å få på plass ei ny liste. Vi er i startgropa for å bygge oss opp på nytt, sier Hårstad, som likevel innrømmer at hun er litt skuffet over meningsmålingen.

– Det er synd. Vi vil jo gjerne inn.

– Tør ikke

Listetoppen og partiet kommer til å stå på fram mot valget, fastslår hun.

– Vi må være enda mer på i forhold til partiprogrammet vårt, og få usikre til å stemme Venstre.

Bortsett fra at partiet har ei fersk liste, har hun en liten teori om hvorfor meningsmålingen har slått så dårlig ut for partiet.

– Jeg tror at småpartiene kommer dårlig ut grunnet ordførerkampen. Det er nok mange som ikke tør å stemme på de minste partiene, for det er noen som profilerer seg hardt på ordførervervet, og da tør dem ikke. Dette er spekulasjon, sier hun og legger til:

– Nå må vi jobbe på.

41,8 prosent til Ap

Målingen Norfakta har utført for Fosna-Folket viser et resultat som ville gitt følgende mandatfordeling i kommunestyret.  Oppslutningen er i prosent i parentes:

Ap: 9 (41,8 %)

Frp: 2 (7,5 %)

Høyre: 4 (16,9 %)

KrF: 2 (10,4 %)

Sp: 4 (21,7 %)

Venstre: - (1,6 %)

Mandat og oppslutning fra valget 2011:

Ap: 9 (39,1 %)

Frp: 2 (8,4 %)

Høyre: 3 (16,0 %)

KrF: 2 (10,1 %)

Sp: 5 (22,4 %)

SV: - (1,8 %)

Venstre: - (2,2 %)

Om målingen

Norfakta-målingen ble gjennomført i perioden 31. august til 3. september. I Åfjord ble 200 personer spurt, og 17 prosent svarer at de ikke vet hva de kommer til å stemme. Sju prosent svarer at de ikke kommer til å stemme. Feilmarginen er på inntil på 6,4 prosent.

Se grafikk: Dette er toppkandidatene i Åfjord ved kommunevalget

Grafikken viser ståa i Åfjord kommune etter en meningsmåling som er tatt opp denne uka. 17 prosent har svart at de ikke vet hva de kommer til å stemme under kommunevalget 14. september. Denne gruppen er ikke med i statistikken.
Vibeke Stjern sier at hun er godt fornøyd med det meningsmålingen viser for hennes parti. Foto: Magnus Okstad