Det er Norfakta som har gjennomført meningsmålingen på oppdrag fra Fosna-Folket.

Ap øker

I målingen får Arbeiderpartiet 37 prosents oppslutning, noe som er en oppgang på nær 7 prosentpoeng fra valgresultatet i 2011.

- Dette er ekstremt gode tall for oss. Man skal gå langt, langt tilbake i tid for å finne en Arbeiderparti-ordfører i Leksvik, så nå er det på tide, sier Aps ordførerkandidat Knut Ola Vang.

Sterk koalisjon

Men til tross for de gode Ap-tallene, har dagens koalisjon i kommunestyret bestående av Høyre, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Sosialistisk Venstreparti, klart flertall dersom valgresultatet skulle bli lik meningsmålingen. Høyre (6), Senterpartiet (5), Kristelig Folkeparti (1) og Venstre (2) vil da få 14 av totalt 25 mandater i kommunestyret. Sosialistisk Venstreparti vil droppe ut av kommunestyret dersom oppslutningen fra meningsmålingen (0,7 prosent) står seg i valget.

Vil holde på koalisjonen

At Senterpartiets ordfører-kandidat Bjørnar Buhaug er lite villig til å se på andre samarbeidspartnere enn den etablerte koalisjonen, er også dårlig nytt for Arbeiderpartiet og Knut Ola Vang.

Se grafikk: Dette er toppkandidatene i Leksvik

- Målet er å fortsette med dagens koalisjon. Noe annet vil være veldig unaturlig når koalisjonen med Sp, Høyre, KrF, Venstre og SV fungerer godt, sier han.

- I den ferske meningsmålingen har Høyre større oppslutning enn Senterpartiet. Hva tenker du angående ordførerstolen?

- Jeg går for å bli ordfører i Leksvik. Men i dagens koalisjon er det flere gode ordførerkandidater. Valgresultatet vil bli viktig som grunnlag i forhandlingene.

- Men etter forrige valg i 2011 var Senterpartiet større enn Høyre og fikk ordføreren. Det å være største parti i koalisjonen må vel være vesentlig i forhandlingene om hvilket parti som får ordføreren?

- Det er klart det er lettest når man er størst. Vi skal bruke de siste dagene før valget godt. Vi er jo også litt spent på hvordan kommuneslåingssaken vil slå ut, sier Buhaug, som personlig er klar for en sammenslåing med nabokommunen.

Ikke flertall

Hvis Fosna-Folkets valgmåling skulle bli valgresultatet, vil Arbeiderpartiet få 9 av totalt 25 mandater i det nye kommunestyret. Fremskrittspartiet, som står utenfor dagens koalisjon får i den ferske meningsmålingen to mandater. Det betyr at et eventuelt samarbeid mellom Ap og Frp heller ikke vil sikre flertall i kommunestyret. Dermed kan det ligge an til at Knut Ola Vang og Arbeiderpartiet må gå på noen av partiene i den etablerte koalisjonen for å kunne sikre flertall i kommunestyret og dermed ordførerstolen.

Håper på åpenhet

Vang ønsker ikke å spekulere i hvilket parti som kan bli den mest sannsynlige samarbeidspartneren etter valget.

- Vi har gått veldig åpent ut. Vi ønsker å snakke med alle etter valget. I samtaler med andre parti har vi fått forståelse av at også de ønsker å legge valgresultatet til grunn for forhandlingene, og at de ikke inngår avtaler på forhånd, sier Vang.

Fosna-Folket lyktes ikke i å få en kommentar fra Høyres ordførerkandidat Steinar Saghaug.

37 prosent

Målingen Norfakta har utført for Fosna-Folket viser et resultat som ville gitt følgende mandatfordeling i kommunestyret. Oppslutning i prosent i parentes.

Ap: 9 (37 %)

Frp: 2 (6,4 %)

Høyre: 6 (24,5 %)

KrF: 1 (5,3 %)

Sp: 5 (19,7 %)

SV: 0 (0,7 %)

Venstre: 2 (6,4 %)

Dette er situasjonen i Leksvik i en meningsmåling som er tatt opp denne uka. 24 prosent svarte at de ikke vet hva de kommer til å stemme. Denne gruppen kommer ikke fram i diagrammet.