Det viser en fersk undersøkelse som er gjennomført av Opinion på oppdrag fra Statens vegvesen.

-Tallene er skremmende og viser med all tydelighet behov for enda mer fokus på hva uoppmerksomhet i trafikken kan føre til. Inntil nå har det vært forsket lite på temaet i Norge, men utenlandsk forskning viser at uoppmerksomhet eller distraksjon ligger til grunn for mange alvorlige ulykker, forteller leder av Trafikksikkerhetsseksjonen i Statens vegvesen Region øst, Kjell Seim i en pressemelding.

Mørketall

Ifølge ulykkesanalyserapportene til Statens vegvesen er distraksjon årsak til om lag 20 prosent av dødsulykkene.

- Mørketallene er trolig langt høyere. I dag har vi dessverre få gode metoder som fanger opp uoppmerksomhet eller distraksjon, sier Seim.

Trøtthet og mobilbruk

Ifølge den ferske undersøkelsen mener folk at mobilbruk, trøtthet og leting etter ting i bilen under kjøring, er det mest farlige i forhold til sikker kjøring.

- Det er godt å se at folk har fått med seg hvor farlig mobilbruk i bil kan være. Jeg tror også at vi bør ha enda høyere fokus på trøtthet. Det å være sløv og ukonsentrert bare et lite øyeblikk kan få katastrofale følger, sier Seim.

Sminking

«Undersøkelsen viser at personer i alderen 40-49 år oftest har vært utsatt for å komme over i motgående kjørefelt. De yngste (18-29 år) rangerer sminking og at føreren har dårlig tid høyere enn de eldre (50+). De eldre rangerer det å lese avisen og fluer/veps i bilen høyere enn de yngre», skriver Statens vegvesen i pressemeldingen.