- Vi hadde konkurranse om førsteplassen. Jeg ønsket å stå på førsteplass, men Myrvold trakk det lengste strået, forteller Therese Mossing Eidsaune.

Hun er andrekandidat for Høyre på Ørlandet. 43-åringen var inne til intervju i forbindelse med nominasjonsarbeidet, og valgkomiteen valgte å innstille Tom Myrvold på førsteplass og Eidsaune på andreplass. Begge to er kumulert. Også Marit Sletten som står på tredjeplass på lista, er kumulert.

- Det kan være mye som spiller inn i valget av førstekandidat, for eksempel nettverk, yrkesbakgrunn, personlige egenskaper og politisk erfaring, sier Eidsaune.

Hun og Myrvold ble enige på forhånd om å støtte hverandre uansett hvem som trakk det lengste strået, forteller Eidsaune.

- Fritt frem

Det ble tidlig kjent at ordfører i Ørland, Hallgeir Grøntvedt (Sp), ikke stilte til gjenvalg. Førsteplassen på Senterpartiet sin liste sto åpen, og før nyttår gikk Finn Olav Odde ut i Fosna-Folket og sa at han var å anse som ordførerkandidat. Han hadde to krav for å stå på lista; det første var at han skulle inneha førsteplassen, og det andre var at ingen skulle være kumulert.

- Det er fritt frem å stille sitt eget kandidatur, sier Laila Lund, nummer to på lista til Senterpartiet.

- De fant at Odde var kvalifisert til jobben, og jeg ble ikke spurt om å stå på førsteplass av valgkomiteen, så det var ikke naturlig å be om den, svarer Lund på spørsmålet om hun kunne tenkt seg å stå på førsteplass.

Følg Fosna-Folket på Facebook og Instagram.

Arbeiderpartiets andrekandidat i Ørland, Gunnhild Tettli, er ny i politikken, og hadde intet ønske om å stå øverst på lista. Som andrekandidat er Tettli trolig sikret politiske verv til høsten.

- Det blir en bratt læringskurve, men spennende, sier hun.

Eidsaune tror Tettli har blitt plassert såpass høyt oppe på lista fordi folk flest hvem hun er.

- Gunnhild er en veldig trivelig og omgjengelig person som er god til å kommunisere, så jeg tror hun vil sanke mange stemmer.

Tettli står i likhet med Eidsaune som kumulert.

Åpen liste

Senterpartiet har en annen praksis.

- Lista stilles helt åpen, så velgerne får bestemme hvem som kommer inn. At ordningen har en bakside, er jeg den første til å si, sier Lund.

Hun er i dag den ene kvinnelige representanten av tre Senterparti-representanter i formannskapet. Dersom antallet stemmer var det eneste avgjørende, ville ikke Lund ha kommet inn ved forrige valg. Menn blir oftere krysset av på listene.

- For å holde loven om at det skal være en representasjon av begge kjønn i råd og utvalg, går kvinner forbi karene. Det må nesten mennene finne seg i, for at kvinner skal være representert.

Lund synes at andelen kvinner i kommunestyret i Ørland i dag er til å skjemmes av. Fem av 25 kommunestyrerepresentanter er kvinner.

- Med en sterk overvekt av menn endres fokuset på hva som er viktig. Skole og helsesaker får økt fokus med flere kvinner, mener hun.

Bollebaking

Kvinnene tror at den høye andelen menn i politikken kan henge sammen med at lokalsamfunnet er preget av landbruk og en militærbase.

De viser også til at de fleste lederne både i offentlig og privat sektor i kommunen er menn.

- Jeg tror mye vil endre seg med den allmenne verneplikten, sier Eidsaune.

Hun opplever å bli respektert og hørt som politiker, men innrømmer likevel at det er en tendens at kvinner blir bedt om å gjøre «kvinnelige» gjøremål som å skrive referat, være sekretær og bake boller.

- Jeg ble bedt om å bake boller. Det nektet jeg. Jeg skal drive med politikk. Hvis det skal bakes boller så får alle gjøre det, sa jeg. Da ble det slutt på bollebakingen. Vi fant heller ut at vi støtter lokalt næringsliv.

- Må ta plass

Kvinnene tror de fleste menn har en litt annen innfallsvinkel på politikken, og at det kan være noe av grunnen til at de større grad havner på toppen.

- Menn har mer fokus på å bygge nettverk, og det å hjelpe hverandre frem. Det hjelper ikke å ha gode saksfremlegg hvis du ikke har et flertall for dem. Der har vi nok noe å lære.

Kvinnene tenker de også kan bli flinkere til å ta plass og være synlige.

- Men er det dere som må ta plass eller mennene som må gi dere plass?

- Vi må ta ansvar selv, og kreve plassen.

- Ja, og så må det bli slutt på bakingen, sier Eidsaune og ler.

I fredagens papirutgave kan du lese intervju med ordfører i Åfjord, Vibeke Stjern (Ap), og Høyres fylkesordførerkandidat, Torhild Aarbergsbotten, om hvordan de har lykkes med å komme til topposisjoner i politikken.