Dårligere tider i oljebransjen skaper mørke skyer også over industrien i Rissa i form av dårligere ordretilgang for Servi Cylinderservice AS. Bedriften har 90 ansatte.

- Sterkt beklagelig

- Det er sterkt beklagelig at vi må si opp eller permittere 13 ansatte. Det skyldes at vi opplever en betydelig nedgang i ordrene fra offshoreindustrien. Hele organisasjonen vår blir berørt, men i antall er produksjonen hardest rammet, sier daglig leder Håvard Fjeldvær.

Han vil ikke konkretisere hvor mange som blir oppsagt og hvor mange som blir permittert. Nedbemanningen vil starte umiddelbart, men det avhenger av hvor lang oppsigelsestid den enkelte har. Fjeldvær vet heller ikke hvor lenge de permitterte blir uten arbeid.

- Jeg frykter at permitteringene sklir inn i 2016.

Stor investering

For bare to uker siden var det stor festivitas på Kvithylla da en investering på 70 millioner kroner i maskiner og nye bygninger offisielt ble åpnet. I sin åpningstale uttrykte Fjeldvær bekymring for den sviktende ordretilgangen fra offshoreindustrien og at bedriften så etter kunder i andre bransjer.

- Vi har fått kunder i andre markeder, men spørsmålet er om de kan veie opp for det vi mister i offshoreindustrien, sier Fjeldvær.

Redd kompetansen forsvinner

Klubbleder ved Servi Cylinderservice AS, Knut Ingar Berget er bekymret over kompetansen som kan gå tapt dersom permitteringene blir langvarige.

- Vi kan ikke gå glipp av kompetansen som ligger i bedriften vår. Da kan det bli tøft å få tak i folk senere igjen om markedet snur seg. Derfor må vi presse politikerne til å sette i gang prosjekter slik at vi kan beholde kompetansen her, sier Berget.

Presset arbeidsmarked

Han tror det kan bli vanskelig for de permitterte og oppsagte å finne nytt arbeid lokalt.

- Markedet på Fosen er presset. Hos NorYards er det stille. De må kanskje pendle til byen for å finne arbeid. Vi får håpe situasjonen snur seg, men jeg tror det kan bli litt tøft neste år også. Vi har ordrer nå også, men har mistet en del hos de store. Vi har også en del nye kunder, men det blir ikke så store volum, sier klubbleder Knut Ingar Berget.