Kirsti Leirtrø, fylkesutvalgsmedlem for Ap fra Ørland, har sendt følgende uttalelse som kommer opp på møtet:

«Vi i posisjonen vil støtte fylkesrådmannen i flg høringssvar vedr. 235/15 Sammenslåing av Fosen og Sør-Trøndelag tingrett - høringsuttalelse, og forventer et enstemmig vedtak vedr saken:

Sør-Trøndelag fylkeskommune slutter seg til innkomne uttalelser fra Fosen-kommunene, som vektlegger at dagens løsning er tilpasset lokale behov. Tingretten er en del av regionens infrastruktur og servicetilbud, og fyller en svært viktig funksjon lokalt. Nærhet til brukerne gir en effektiv gjennomføring av de rettslige prosessene. Både Forsvarets økende aktivitet, kommunereform og andre prosesser tilsier at det ikke er riktig å gjennomføre en slik omlegging nå, og at eventuelle svakheter i stedet bør løses ved et tettere samarbeid med Sør-Trøndelag tingrett, teknologiske løsninger, hospitering o.l. Kommunene vektlegger også at domstolen er en viktig arbeidsplass. Departementet mener at de foreslåtte endringene tilfredsstiller retningslinjene for lokalisering av statlige arbeidsplasser, ved at befolkningen og profesjonelle brukere « ...sikres tilgang til domstoler som samlet får en styrket faglig kompetanse». Statlig lokaliseringspolitikk skal blant annet bidra til robuste arbeidsmarkeder i hele landet.

En svært viktig faktor for å oppnå et robust arbeidsmarked er å kunne tilby arbeidsplasser for høyt utdannende. Dette er viktig fordi stadig flere ungdommer tar høyere utdanning, men også fordi det er påvist en positiv sammenheng mellom ulike arbeidsmarkeders omstillingsevne og andel såkalte kompetansearbeidsplasser. I tillegg kommer nytten som det lokale arbeidsmarkedet og samfunnet generelt har av å ha denne funksjonen i egen region, slik kommunene påpeker. Det bør derfor kreves tyngre begrunnelse for å sentralisere disse arbeidsplassene enn det som går fram av saksdokumentene. I distriktene er det er økende frustrasjon over de mange strukturendringene som skjer sektorvis og uten samordning fra statlig side. Manglende koordinering medfører at de samlede lokale og regionale effektene ikke blir synlige i forbindelse med prosessene innenfor hvert enkelt område. Sammen med statens mange og ulike regioninndelinger, blir sentraliseringseffekten av hver enkelt prosess uoversiktlig.

Etter vår mening er det heller ikke grunnlag for å hevde, som Justis- og beredskaps- departementet gjør, at «... det allerede i dag er naturlig å se på de eksisterende kontor- stedene som del av felles, regionale arbeidsmarkeder». Departementet henter sin argumentasjon fra et SSB-notat utgitt i 2009, hvor landet deles inn i 46 arbeidsmarkeds- regioner, og viser til at det er pendlingstall som utgjør grunnlaget for inndelingen. SSB har fra tidligere (2002) en inndeling i 89 økonomiske regioner, med fra 1 til 19 kommuner i hver, hvor kriteriene særlig er knyttet til økonomiske forhold, som arbeidsmarked (pendling) og varehandel. Her plasseres Hitra/Frøya og Fosen-kommunene i hver sin region. Denne inndelingen er analog til EUs standard for regional inndeling. I SSB-notat 2009/24 presiseres det at: «Det som skiller den inndelingen som foreslås i dette arbeidet fra andre tilsvarende inndelinger er at (i) det ikke er innført begrensninger knyttet til reisetid fra bostedskommune til de nærmeste potensielle regionssentre, (ii) enkeltstående kommuner blir ikke regnet som selvstendige regioner, og (iii) det settes en nedre grense på antall bosatte i en region.» Denne nedre grensen ble satt til 17 500 bosatte i år 2000. Den standarden for inndeling i arbeidsmarkedsregioner som vanligvis benyttes, opererer med langt flere, og mindre, regioner. Denne inndelingen ble utarbeidet av NIBR i 2002 på oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet (oppdatert i 2012). Her deles landet inn i 160 bolig- og arbeidsmarkedsregioner, basert på pendling og senterstruktur. Innenfor Fosen tingretts område finnes fire BA-regioner: Hitra/Frøya; Ørland/Bjugn; Åfjord/Roan; samt Osen, som ut fra disse kriteriene utgjør en egen region. Rissa tilhører BA-region Trondheim. Sør-Trøndelag fylkeskommune mener derfor at saksdokumentene ikke gir god nok begrunnelse for å iverksette sammenslåing av Fosen tingrett og Sør-Trøndelag tingrett.

Kirsti LeirtrøFylkesutvalgsmedlem Ap»