I fjor høst skrev Fosna-Folket flere artikler om det som var ulovlig utsetting av gjedde i Ryvatnet i Bjugn.

– Det er ingen tvil om at fisken er utsatt, da gjedda ikke kommer seg til vannene naturlig. Slike utsett gjør at vi mister kontrollen. Det er svært betenkelig og uheldig. Vi har kontaktet statlige myndigheter, slik at de kan vurdere eventuell rotenonbehandling (bruk av gift for å utrydde fisken, journ. anm.). Uansett hvordan saken gripes an, er gjedda en fisk vi ønsker å bli kvitt. Vi håper derfor at lokale fiskere kan bidra. Med fisking i vannene kan vi forhåpentligvis finne ut hvor stort problemet er, sa Edmar Bakøy, som blant annet er leder i viltnemnda og skogbrukssjef i Bjugn og Ørland.

– Snakk om millioner

Siden i fjor høst har flere gjedder blitt fisket i vannet. Trolig blir det ikke satt i gang omfattende rotenonbehandling for å utrydde rovfisken.

Edmar Bakøy sier til Fosna-Folket at planene er lagt på is. Årsaken skal være at det blir for dyrt med en slik giftbehandling. Han forklarer at estimert kostnad beløper seg til rundt fem millioner kroner.

–  Det er snakk om flere millioner. Grunneierne har ikke mulighet til å koste på det, og vi får ikke ekstern fullfinansiering, sier Bakøy og legger til:

– Det er ikke fattet noe vedtak, men signalene som kommer fra grunneiere og fylkesmannen, så er det ikke lett å få til en finansiering.

Finnes andre muligheter

Likevel finnes det mulige tiltak som kan gjøres for å begrense noe av formeringen av gjedde i vannet.

– Det går eksempelvis an å regulere vannstanden under gytingen. Dersom vannstanden er høy, og man deretter regulerer ned vannstanden, kan rogna tørke ut.

– Gjedda gyter i sivkanten. Det er også en mulighet å slå sivet, slik at den ikke har ideelle plasser å oppholde seg i. Dette går an å få til uten så store kostnader, mener Edmar Bakøy.

Tror gjedda er kommet for å bli

Frykten er at gjedda formerer seg i altfor stor grad, og at det går kraftig utover ørret- og røyebestandene.

– Dersom det viser seg at den trives veldig godt, og tar helt overhånd, kan den ta bort artene som er der fra før.

– Vi kan jo håpe at det stabiliserer seg, at gjedda tar passelig mye.

– Slik det ser ut nå, er gjedda kommet for å bli i Ryvatnet?

– Ja, det blir nesten sånn, tror Edmar Bakøy.

Mer om saken:

Elfisket etter gjedde, men fikk kun ørret og ål

Ett steg nærmere bruk av gift

– Dette er nedslående

Anmeldes for ulovlig utsetting av gjedde

Les også: Advarer mot ulovlig utsetting av fiskearter i vassdrag

Denne gjedda ble tatt i Ryvatnet i Bjugn i august i fjor, og var ulovlig utsatt. Gjedda er 41 centimeter lang, og ble tatt på dorgefiske. Foto: Laila Iren Veie