Mannen må også betale 60 000 kroner i oppreisingserstatning til fornærmede.

Nektet straffskyld

Sovevoldtekten fant sted i en Fosen-kommune i fjor. Mannen var tiltalt for å ha ført en eller flere fingre inn i skjeden på venninnen mens hun lå og sov. Tiltalte erkjente seg ikke skyldig etter tiltalebeslutningen da saken ble behandlet i tingretten.

Forklarte seg ulikt

Hendelsen fant sted i forbindelse med en privatfest. Fornærmede og en venn av henne var igjen i huset, mens tiltalte og noen andre var ute og kjørte en tur. Fornærmede og vennen hadde flørtet en del denne kvelden, og lå sammen på et soverom. Utpå natta kom tiltalte tilbake til huset. Hva som deretter skjedde, har tiltalte, fornærmede og hennes venn forklart seg ulikt om.

Forklarte at hun sov

Ifølge jentas forklaring hadde hun sovnet etter at hun og vennen lå sammen. Hun forklarte videre at hun våknet av smerter i underlivet, og at tiltalte da lå delvis over henne med en eller flere fingre inn i skjeden. Fornærmede forklarte at hun sa «nei» og snudde seg på magen. Ifølge jenta gikk tiltalte deretter ut av rommet.

Hevdet at det var frivillig

Tiltalte forklarte i retten at han etter kjøreturen kakket på døra til fornærmedes soverom. Han forklarte videre at fornærmede ga ham tillatelse til å gå inn, og at han videre oppfattet at hun samtykket i at han kunne legge seg ved siden av henne i senga. Ifølge tiltalte begynte han å stryke fornærmede nedover magen og etter hvert mot skrittet uten at fornærmede stanset ham. Tiltalte forklarte videre at han stakk en eller to fingre inn i jentas skjede.

«Etter en liten stund, kanskje ett halvt minutt, sa fornærmede «nei» og vred seg bort fra ham», forklarte tiltalte i retten.

Mannen forklarte videre at han stanset umiddelbart, reiste seg, sa «sorry jeg misforsto» og forlot rommet.

Vitneforklaring

Fornærmedes venn, som lå sammen med henne før tiltalte kom inn på rommet, forklarte seg i det vesentlige sammenfallende med fornærmede. Ifølge ham lå han sammen med fornærmede i sengen da tiltalte kom inn og banket ham i skulderen. Han oppfattet det slik at tiltalte ville ta hans plass i sengen, og flyttet seg til en annen seng i rommet. Etter en kort stund forlot han soverommet. Han oppfattet ikke at det skjedde noe mellom tiltalte og fornærmede mens han var i rommet.

Ungdomsstraff

Tidlig om morgenen etter hendelsen dro fornærmede inn til Trondheim og oppsøkte overgrepsmottaket ved St. Olavs hospital. Retten fant det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte hadde utført de seksuelle handlingene som var beskrevet i tiltalen. Retten mente at fornærmede var «bevisstløs» da tiltalte foretok de seksuelle handlingene, og at hun ikke hadde samtykket i dette. Tiltalte ble dermed dømt for grov uaktsom voldtekt ved at han førte en eller flere fingre inn i fornærmedes skjede mens hun sov. Siden tiltalte ikke var fylt 18 år da handlingen ble begått, fant retten det riktig å idømme ham ungdomsstraff med en gjennomføringstid på ni måneder.