Enhetsleder Barbro Ugedal ved Åfjord helsesenter er en av dem som har brukt sykkelen aller mest.

– Vi tok den i bruk med én gang vaktmesteren fikk montert den sammen, sier Ugedal.

Kjempepositivt

De andre elsyklene har havnet på Stoksund trygdepensjonat og på Vassneset, opplyser Barbro. I tillegg til å bli brukt av ansatte, er det også en del frivillige og pårørende som har ønsket opplæring og som sørger for at beboerne får være med på en liten luftetur.

– I Stoksund er det game taxisjåfører som styrer elsykkelen innimellom. De fungerer godt og er lettkjørte, men det hender at man selv må trø til litt i oppoverbakker, forklarer Barbro.

Responsen på elsyklene har vært kjempepositiv, opplyser Ugedal.

– I begynnelsen var mange av beboerne litt redde for å trø oppi og sette seg, men så ville de ikke ut igjen etter at de hadde fått tatt en tur. Ei dame ble så glad at hun satt og klappet da hun var med på sykkeltur, sier hun.

Sitter stødig

Ved helsesenteret er de opptatt av at det skal være hyggelig å være på tur, og det skal være behagelig å være passasjer i elsykkelen.

– I denne sitter man stødig, det skal være en behagelig  tur, og meningen er at man skal kunne sitte og kose seg, sier Barbro.

Åfjord helsesenter har fra før av tandemsykler og trimsykkel til innendørs bruk, men det blir ikke helt det samme, forklarer Ugedal.

– Mange plages gjerne med vonde knær og har kanskje vondt i hofta, da er det ikke så lett å skulle trø rundt på sykkelen. Med denne kan de få sitte godt og behagelig og likevel være med på sykkeltur, sier hun.

– Kjempeartig

Da Fosna-Folket kommer på besøk inviterer Barbro beboerne Ragnvald Herfjord og Anita Morkemo med på en liten sykkeltur. Elsykkelen har plass til to passasjerer, noe de synes er ekstra hyggelig.

– Det er kjempeartig å få være med på sykkeltur, sier Ragnvald.

Han har vært aktiv syklist i mange år, og forteller at han tidligere blant annet har syklet  Trondheim-Oslo.

– En gang syklet jeg også fra Skjetlein der jeg gikk på landbruksskole og hjem til   Herfjorden. Det tok åtte timer. Det var en fin tur, men jeg glemte niste så jeg var ganske sulten og utmattet da jeg kom frem, forteller Ragnvald.

Selv om han ikke har blitt helt vant til å bruke hjelm, nyter Ragnvald nå turen med Barbro og Anita i duskregnet.

– Det er kjempekoselig å være med på tur, og hyggelig at vi kan sitte to stykker sammen, sier Anita.

Sykkelhjelm må til

Og sykkelhjelmer, det har helsesenteret nå fått på plass etter en bemerkning fra barnebarna til noen av beboerne.

– Hjelm må vi ha. Det har vi nå fått, etter at noen barnebarn påpekte at vi manglet hjelm når vi var på sykkeltur, sier Barbro.

Det er tydelig at sykkelturen faller i smak, for da Barbro skal parkere sykkelen igjen er det to noe motvillige passasjerer som  setter kursen inn igjen.

– Må vi inn igjen nå, det var jo så koselig, sier Anita.

Begge passasjerene er enige om at sykkelen er en flott måte å få kommet seg ut på tur i nærområdet på, og Barbro lover dem at det snart skal bli en ny sykkeltur.