Ledigheten i Sør-Trøndelag ligger fremdeles 0,3 prosent under landsgjennomsnittet. Åfjord er lavest og Rissa høgest i fylket.

Ei pressemelding sendt ut av NAV slår fast at sørfylket fortsatt er mindre preget av ledighet enn landet for øvrig. Mens 2,8 prosent av arbeidsstyrken i Sør-Trøndelag sliter med ledighet, er tallet for resten av landet 3,1 prosent. Ved utgangen av august er 4 651 personer helt uten jobb i Sør-Trøndelag.

Stabilt på Fosen

Eskil Strøm  er leder for NAV Nord-Fosen. Han sier ledigheten i fosenkommunene har holdt seg stabil over lenger tid. Rissa sliter med ringvirkningene av utfordringene til Noryards.

– Det er muligens noen underleverandører som blir med der også, sier Strøm. Svingningene på Fosen pleier å være knyttet til fiskeindustrien som særlig slår ut i Osen og Roan.

I byggebransjen ser det ennå ut til å være grei sysselsetting. Effekten av utbyggingen ved Ørland hovedflystasjon har ikke begynt å komme ennå.

– Der er det ikke skjedd det store ennå. De er mest på planleggingsstadiet ennå. Når anbudsrundene har gått, kan det være med på å gi enda bedre tall, sier Strøm.

Ungdomsledigheten

NAV sine ledighetstall ligger lavere enn i Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) presentert av Statistisk Sentralbyrå. NAV forklarer dette med at AKU-tallene også omfatter personer som søker arbeid uten å registrere seg hos NAV. Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, er tre prosent. Blant ungdom under 24 år er ledigheten stabil.

– Det er gledelig at vi ikke ser økning i ungdomsledigheten. Det er en av gruppene NAV jobber spesielt aktivt med. Vi vet at ungdommene kan få lange løp i NAV-systemet dersom de ikke kommer tidlig ut i arbeid eller aktivitet, uttaler fylkesdirektør i NAV Sør-Trøndelag, Bente Wold Wigum i fråsegna fra NAV.

Tendensene

Ledigheten øker mest blant voksne menn, mens den synker blant kvinner. Noe av årsaken til dette er den økende ledigheten innenfor ingeniør- og ikt-fag, industriarbeid samt bygg og anlegg, yrkesgrupper med en høy andel menn.

Ved utgangen av august er ledigheten lavest i Åfjord med 1,4 prosent. Deretter følger Snillfjord og Rennebu, begge med 1,7 prosent og Osen med 1,8 prosent. Den største nedgangen i ledighet har Snillfjord og Osen begge 33 prosent ned. Sjøl etter en nedgang er Rissa fremdeles på topp i fylket med 5,6 prosent. Roan ligger sammen med Tydal på topp når det gjelder økning i ledighet. Trondheim har en ledighet på 2,9 prosent. Der er 2 946 personer helt uten jobb. 181 flere er ledige enn på samme tid i fjor. Justert for sesongsvingninger er ledigheten i Sør-Trøndelag på 2,6 prosent for ellevte måned på rad.