Bjugn og Ørland kommuner har inngått en intensjonsavtale om å slå sammen kommunene. I avtalen står det blant annet at ved en eventuell sammenslåing skal kommunen hete Ørland og at Botngård blir administrasjonssenter.

I en fersk undersøkelse gjort av Sentio research sier 77 prosent av bjugningene at de ønsker å inngå ekteskap med Ørland. Ogne Undertun (Ap), ordfører i Bjugn kommune, mener at resultatet er oppløftende.

– Jeg har vært med på å forhandle fram intensjonsavtalen, så jeg må være fornøyd, sier Undertun.

– Har hele tiden vært positive

I folkeavstemningen 24. februar i fjor sa 64 prosent av bjugningene nei til sammenslåing. Da gikk folket fra Bjugn til valgurnene med den visshet om at Ørland ville få administrasjonssenteret i den nye kommunen.

– Hva mener du den ferske undersøkelsen sier om Bjugns syn på sammenslåing nå?

– Bjugningene har hele tiden vært positive til en strukturendring dersom betingelsene har vært greie, tenker jeg. At det ble nei til det som lå på bordet sist, betyr ikke at dem var negative til å nærme seg Ørland, mener Bjugn-ordføreren.

– Fortsatt på ROBEK i 2017

Når en eventuell sammenslåing skal finne sted, er foreløpig usikkert.

Lest denne? Tror ikke mange har sterke følelser til Bjugn-navnet

– Det må drøftes, men det er mulig å få til en sammenslåing i 2017. Utfordringen med det er at da er vi fortsatt på ROBEK-lista. Det planlagte løpet til regjeringen er en sammenslåing i 2020, og det kan være bra. Da er vi ute av ROBEK, sier Undertun og legger til:

– Det er også ting som taler for å gjøre det hurtig. Dette er to organisasjoner som skal smelte sammen. Det kan bli et vakuum om det tar for lang tid. Dette må vi gjøre analyser på. Det må behandles politisk i begge kommuner om hva som må gjøres, mener Undertun.

Kan bli ny undersøkelse

Bjugn-ordføreren opplyser om at «strategigruppa», bestående av ordførerne og rådmennene i kommunene, har bestilt undersøkelsen.

– Er det aktuelt med folkeavstemning også denne gang?

– Det er ikke avgjort. Vi har diskutert å kjøre enda en undersøkelse over nyttår. Er det veldig knappe marginer, er vi vel enige om at det er vanskelig ikke å ha folkeavstemning. Er folk veldig tydelige og at det er et stort flertall, så må dette diskuteres.

– Fornuftig

Ikke fullt så mange av ørlendingene ønsker sammenslåing med Bjugn. Av de spurte fra Ørlandet er 67 prosent for. Avtroppende Ørland-ordfører Hallgeir Grøntvedt (Sp) beskriver resultatet som «kjempebra».

– Det betyr at vi er ganske rause vi ørlendinger i forhold til blant annet plassering av administrasjonssenteret. Vi har inngått et kompromiss om administrasjonssenter i Botngård og at navnet blir Ørland. Det er tydelig at folk synes det er fornuftig, sier ordføreren på telefon fra Berlin.

– I Bjugn sier 77 prosent ja.

– Det er en fordel det og nå. 63 prosent var imot forrige gang. Nå blir det enklere å gå videre med planlegging av en eventuell sammenslåing. Og det blir ikke minst enklere for det nye kommunestyret, tror Hallgeir Grøntvedt.

Om undersøkelsen

Spørsmålet de spurte fikk var: Bjugn og Ørland kommune har inngått en intensjonsavtale om å slå sammen de to kommunene. Er du for eller mot en slik sammenslåing av Bjugn og Ørland?

Undersøkelsen ble gjort blant et representativt utvalg på 399 personer fra Bjugn og 400 fra Ørland. De spurte er over 15 år. Intervjuene ble gjennomført i perioden 20. til 25. august.

Her kan du lese intensjonsavtalen i sin helhet.

Les også: Kommunesenter i Botngård, kommunen skal hete ØrlandSe grafikk: Dette er toppkandidatene i Bjugn ved kommunevalget

Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) og Ørland-ordfører Hallgeir Grøntvedt (Sp) er glade for resultatet.