Fosen-Linjen AS mener at AtB ved en korrekt håndtering av konkurransen skulle tildelt kontrakten til Fosen-Linjen. Rederiet mener at det offentlige eide selskapet har begått vesentlige feil, og at konsekvensen er et erstatningsansvar.

Advokat for Fosen-Linjen, Arild Paulsen, har tidligere informert Fosna-Folket om at rederiet saksøker AtB for 81 millioner kroner. Beløpet tilsvarer fortjenesten på den tiårige driftskontrakten som Fosen-Linjen mener de skulle blitt tildelt.

Det er satt av seks dager til rettssaken i Sør-Trøndelag tingrett i Trondheim.

Tiårskontrakt på anbud

Det var i juni 2013 at AtB utlyste en anbudskonkurranse som blant annet omfattet en tiårskontrakt på drift av sambandet Brekstad – Valset med oppstart fra nyttår 2015.

AtB meddelte at de ville tildele kontrakten til Nordled, og Fosen-Linjen gikk til søksmål mot AtB for å stoppe kontraktstildelingen fordi Fosen-Linjen mente at de hadde det klart beste tilbudet, og at mente det var begått vesentlige feil i anbudsprosessen fra AtB sin side.

AtB la ned påstand om full frifinnelse, og mente at ingen feil ble gjort i forbindelse med at Norled ble tildelt den tiårige kontrakten på sambandet.

Fosen-Linjen vant frem i Sør-Trøndelag tingrett, og senere i Frostating lagmannsrett. Lagmannsrettens kjennelse er rettskraftig. I kjennelsen fra lagmannsretten står det blant annet at: «Lagmannsretten finner ikke grunn til å ta stilling til om Norleds tilbud burde vært avvist, da det under enhver omstendighet ikke var etablert et forsvarlig grunnlag for evalueringen.»

Følg Fosna-Folket på Facebook.

Avlyste konkurransen

I kjennelsen forbys AtB å inngå kontrakt med Norled om fergedrift fra 1. januar 2015 for Brekstad – Valset inntil lovligheten av tildelingsbeslutningen er endelig avgjort.

Etter den rettskraftige dommen opplyste AtB at selskapet at de etter nøye overveielser ikke hadde annet valg enn å avlyse konkurransen.

I stedet gikk AtB inn i en midlertidig kontrakt med Norled fra nyttår, og utlyste et nytt toårig anbud for årene 2017 – 2019 i slutten av april i år.

To måneder senere ble det kjent at Boreal var blitt tildelt kontrakten, og at planen er at sambandet driftes med en ferje med kapasistet på minimum 50 PBE (personbilenheter).

Fosen-Linjen AS har saksøkt AtB for 81 millioner kroner.