Skole var ett av temaene som stod på dagsorden da ti politiske partier braket sammen til valgdebatt i regi av Rissa videregående skole i Rissahallen i dag.

Nei til nynorsk

- Dårlig lærere må skjerpe seg. De må ut av skolen på linje med obligatorisk nynorsk, flesket Frps ungdomspolitiker Maria Alseth til med i den innledende runden hvor partiene fikk tre minutter til å presentere sin politikk.

- Vi vil bruke mer penger på eldreomsorg, vi vil arbeide for et bedre busstilbud, og vi ønsker at det skal bli mulig å ta «lappen» på skolen, sa Alseth.

Å være mot sidemål i skolen er en kjepphest for en del politikere på høyresiden.

- Med Høyre skal sidemålet bli valgfritt, sa Høyres representant Mari. I likhet med SV og APs debattdeltakere presenterte hun seg bare med fornavn. Det vitner om dårlig respekt for tilhørerne i salen.

Skolefrafall

Mange av debattantene var opptatt av det store frafallet i videregående skole. Tre av ti elever dropper ut av skolen, men noe entydig svar på hva som må gjøres for å få flere til å fullføre greide debattantene ikke å enes om.

Lovfestet rett til lærlingeplass og fjerning av arbeidsgiveravgift for lærlingeplasser mente Rødts Sindre E. Rønning kunne hjelpe.

KrFs Marius Damli Andresen ville ha flere yrkesgrupper inn i skolen, blant annet psykologer. Han ønsket i likhet med flere av sine meddebattanter større lærertetthet i skolen.

Tilpasset undervisning

Harald Fagervold fra Pensjonistpartiet vil ha 13 års obligatorisk skole hvor alle har rett på tilpasset undervisning slik som det er i grunnskolen i dag.

- Vi vil at elevene skal få bruke lengre tid på det de sliter med, sa Tore Dyrendahl fra Miljøpartiet De Grønne.

- Vi vil ha bedre rådgiving, og vi ønsker at flinke og smarte elever skal få større utfordringer på skolen, sa Venstres Even Hånes Langen.

Bedre rådgiving

Mangel på lærlingeplasser, elever som sliter med ting utenom skolen og elever som ikke får holde på med det de ønsker er etter Kristine Granengs (Sp) mening årsak til noe av det store frafallet.

- Vi ønsker styrking av rådgivingstjenesten og et bedre samarbeid mellom ungdomsskolen og videregående i overgangen mellom grunn skole og videregående skole. Og vi vil ha flere og oppdaterte lærere sa Aps representant, Renate fra Bjugn som var sterkt i mot private skoler.

- Jeg godtar ikke Høyres og Frps premiss om at det er så mange dårlige lærere i Norge. Det lærerne sier er at det er for mange tester og kontroller som tar mye ressurser. La lærerne være lærere sa Rødts representant.

Ingen hender i været

Debattstyrer var veteranen Per Brovold med lang fartstid fra både skole og politikk. Han forsøkte å engasjere elevene i salen til å stille spørsmål til debattdeltakerne. Men ikke en eneste hånd ble rakt i været enten temaet var skole, miljø eller innvandring.

Miljødebatten dreide seg i stor grad om hva dagens regjering har gjort eller ikke gjort. Det er spørsmål som har liten relevans i fylkesting- og kommunevalgdebatten. Mange av debattantene var enig om at de vil ha flere busser på vegene, og det er et spørsmål fylkestingspolitikerne kan gjøre noe med.

Flyktninger

Innvandring er et brennhett tema i og med den alvorlige flyktningsituasjonen i Midt-Østen. Ja eller nei til 8000 syriske flyktninger er ikke et spørsmål norske kommune- eller fylkestingspolitikere må ta stilling til. Men mange kommuner har tatt i mot flyktninger, og flere får spørsmål om å gjøre det.

Alle partier bortsett fra Frp svarte at de var positive til å ta i mot flere flyktninger. Frp mener den beste løsningen er å hjelpe dem i nabolandene til Syria.

- Når Libanon klarer å ta i mot en million syrere, kan vi ta 8000. Ikke alle kan hjelpes i nærområdet, sa Venstres representant, og det var et synspunkt flere delte.

- Det skulle bare mangle at vi ikke tar i mot dem. Det som er viktig er hvordan vi på best mulig måte kan integrere dem. De må få norskopplæring, de må integreres i det sosiale livet i for eksempel idrettslag og syforeninger, og de må få et godt helsetilbud, mente Aps representant i debattpanelet.

Stem inn ungdom

Jeg har en oppfordring til dere: Stem inn ungdom, uansett hvilket parti dere stemmer, sa Kristine Graneng fra Senterpartiet.

Alternativet og Demokratene stiller også liste til kommunevalget i Rissa, men deltok ikke i valgdebatten. Alternativet opplyser at de ikke har blitt invitert  til debatten siden det er fylkespartiene som står bak initiativet om skoledebatt. Alternativet er bare en lokal liste i Rissa og har ikke noen fylkesorganisasjon.

Etter debatten stilte debattdeltakerne på stand hvor elevene kunne få enda flere opplysninger om de ulike partienes synspunkter på aktuelle saker foran valget. Deretter var det klart for skolevalg.