Det vi i dag kjenner som Rikskonsertene får et nytt og utvidet mandat, nytt navn og nye oppgaver som en nasjonal enhet for alle kunstuttrykkene i DKS. Endringen har som mål å sikre tettere samarbeid mellom skole- og kultursektor, jevnere og høyere kvalitet på elevenes kulturtilbud og videreutvikling av ordningen.

Skal heve kvaliteten

- Møtet med kunst preger oss som mennesker, Den kulturelle skolesekken skal gi alle elever et profesjonelt kunst- og kulturtilbud. Flere rapporter har påvist ujevn kvalitet, og behov for bedre samarbeid mellom skole- og kultursektor. Omleggingen skal heve kvaliteten på elevenes tilbud, styrke de ulike kunstuttrykkene, og redusere byråkrati for kunstnere og artister, sier kulturminister Thorhild Widvey i en pressemelding.

Flere rapporter har påvist store variasjoner i kvalitet og tilbud i de ulike regionene, i tillegg til at ulike finansierings- og rapporteringssystemer for DKS-aktører skaper unødig byråkrati med dagens organisering. DKS har heller ikke klart å oppnå god nok dialog og samspill mellom skolesektor og kultursektor nasjonalt, regionalt og lokalt.

Bedre integrering av kunst

- Å bli kjent med ulike kunst- og kulturuttrykk er en viktig del av grunnutdanningen tile elevene våre. Kunst er viktig for å forstå oss selv og samfunnet vi lever i, og bidrar til dannelse, forståelse, læring og mestring. Omleggingen skal bidra til at kunst og kultur blir bedre integrert i elevenes arbeid, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i uttalelsen.