Eldar Stig Andresen fra Utakleiv i Lofoten lever og ånder for slektsforskning. I det siste har han besøkt søskenbarnene Harald Arnljot Johansen og Reidun Ervik på Uthaug, som altså er levende etterkommere av adelsfrua fra Austrått på morssida.

Sjøl har han bare onkelbarn, men har lagt ned et stort arbeid for å kartlegge slektstreet med alle greiner han har kunnet finne. Hvor mange navn han har kartlagt i slektsdatabasen har han ikke oversikt over.

– Det dreier seg om flere tusen, sier mannen fra Utakleiv.

Gjennom å grave i fortida, har Andersen mellom annet funnet at hans slektstre fører fram til Gerhardt Schønning, slekta Ursin, Petter og Søren Dass, en nordnorsk sjørøver og altså adelsslekta Rømer. De siste fører linjene til søstra til fru Ingerd av Austrått.

Slekta Rømer, som fruen tilhørte hadde et våpenskjold som de fleste ørlendinger burde kjenne til. Ørlands kommunevåpen er en speilvendt versjon av slekta Rømers våpenskjold. Det er tegnet av Hallvard Trætteberg og ble tatt i bruk på syttitallet. Skjoldet i grått og svart er en speilvendt versjon av det som ble brukt av Rømerætten.

Den mest kjente av rømerne var fru Inger Ottesdatter, en av landets mektigste godseiere og en sentral politisk aktør. Fru Inger var den siste av sin ætt.

De lærde strides om hvem som har vært de største landeierne av Baroniet Rosendal og slekta på Austrått. Andersen har funnet at disse to slektene også var forbundet med hverandre gjennom at baroniets eiere var direkte etterkommere av en av fru Ingers fem døtre. Nå har han vært i forbindelse med folk som forsker på baroniets historie for å grave fram ætlinger derfra til slektstreffet.

– Det hadde jo vært greit å shake hands på Austrått etter fem hundre år, sier Andersen med et smil.