I de to mellomamerikanske nabolandene er en svært stor andel av befolkningen fattige. Åsgren får levd ut sitt engasjement gjennom den frivillige nonprofitt-organisasjonen Amigitos. Der er hun styreleder. Selve organisasjonen ble startet for ett år siden, og jobber for å gi barn som ikke har mulighet til å gå på skole, skolegang med mat og rent vann.

Bygger skole

Amigitos har valgt å konsentrere sitt engasjement i den lille regionen Pancho Mateo i Den dominikanske republikk.

- Nabolandet Haiti er enda fattigere enn Den dominikanske republikk. Siden 1929 har svært mange unge flyktet østover over grensa til nabolandet. Etter at jordskjelvet rammet Haiti i 2010 kom det også svært mange flyktninger. I Den dominikanske republikk er flyktninger fra Haiti lengst ned på rangstigen, forteller Åsgren.

Blant prosjektene som står på trappene, er byggingen av en skole.

- Den skal fungere mer som et flerbrukshus i landsbyen. Det er lokale innbyggere som skal bygge den på dugnad. Vi er spente på dugnadsinnsatsen, forteller Åsgren.

Falt for folkeslaget

Hun flyttet ut fra Ørland etter gymnaset. Nå bor hun i Oslo hvor hun innehar en lederstilling i Rema 1000. På fritiden bruker hun mye ressurser på Amigitos. Åsgren er for tiden på besøk i Ørland sammen med daglig leder i Amigitos Siv Mika Engebretsen. Fosna-Folket møtte dem på Ørland kysthotell fredag kveld.

- Hvorfor har det et sånt engasjement for akkurat fattige i Mellom-Amerika?

- Jeg var på ferie i Den dominikanske republikk i 1999. Det var noe med folkeslaget som fenget meg. I 2002 møtte jeg Siv Mika. Det var da jeg startet å gjøre en innsats for fattige der nede, forteller Åsgren.

Jobber gratis

Hun og daglig leder Engebretsen påpeker ivrig at Amigitos ikke bruker noen penger på administrasjon.

- Vi ønsker å jobbe gratis for å bedre vilkårene for fattige der de er. Vi valgte å registrere organisasjonen i Brønnøysund-registeret og Innsamlingskontrollen. Vi ønsker at hvem som helst kan gå inn for å sjekke at det vi sier stemmer. Alt skal være åpent. Innsatsen vi gjør i Mellom-Amerika er mulig gjennom penger vi samler inn fra venner, bekjente, kolleger og andre. Vi er veldig avhengige av faddere, påpeker Engebretsen.

Jente (8) var husslave

De to påpeker at de både er opptatt av å bedre levevilkårene for massene, men at de også ser enkeltindividene.

- Det er veldig viktig. Et eksempel på det er en jente på åtte år som var husslave i et hjem i Pancho Mateo. Hun hadde det forferdelig, turte nesten ikke snakke med folk og hadde ingen rettigheter. Vi har sørget for at hun har fått en ny fosterfamilie. Hun har blitt ett nytt menneske, sier Åsgren og Engebretsen.

Marna Kotte Åsgren. Foto: Alexander Killingberg