Etter nesten å ha blitt frelst på Nes, rodde Bjørn «Polkabjørn» Tomren og makkeren Trond Kjersem til Uthaug for å søke havn.

Jodleren og musikeren Tomren fra Tomrefjorden i Romsdal har sia 2007 fartet verden rundt sammen med kollegaen Kleine Heine og forbløffet publikum med sine vokale ferdigheter. Akkurat i disse dager er han imidlertid i ferd med å reise Norge på langs for fjerde gang. Denne gangen i en robåt av typen oselver. På turen har han hatt forskjellige makkere. Trond Kjersem har fulgt Tomren fra kysten av Helgeland. Romdalingene kommer sjøl fra et imponerende naturskjønt område, men Kjersem mener at den milde kystnaturen i Trøndelag med sine avrundede fjellformasjoner er like vakker de brattlendte heimtraktene, bare på en annen måte.

– Det er noe annet. Det er variasjon som er fint, sier friskusen.

Tøffinger

Tomren er født i 1981 og Kjersem i 1975. Kjersem jobber som maskiningeniør og var tidligere på sjøen. Felles for de to er at de begge liker en fysisk utfordring. Tomren har fartet landet på langs tre ganger tidligere til fots, på ski og med kajakk. Kjersem drev inntil for noen år sia med terrengsykling. Denne aktiviteten fikk en brå slutt da han, etter eget utsagn, gikk på trynet og skadet seg alvorlig. Blant annet fikk han skader i nakken og ei skulder. Heldigvis førte ikke skadene til at han ble forhindret fra å gå i fjella med børse og sekk. Når høsten kommer, drar han til fremdeles til fjells for å jakte rein.

– Det går greit, sier førtiåringen.

Artisten

Sambygdingen til førtiåringen setter pris på både urbane og landlige gleder. Det siste har han fått i fleng på sine turer i Norge. Dessuten har han møtt mange interessante og hyggelige mennesker. I marinaen på Uthaug traff han sveitsiske Stefan som var på segltur langs Norge med kjentfolk fra fjellandet i en seglbåt på drøye 30 fot. I likhet med romsdalingene har de søkt seg til havn på Uthaug for å finne hvile, og fordi de hadde trøbbel med motoren.

Stefan vil først ikke tru sine egne ører da han får vite at Tomren og Kjersem er på veg ned hele Norgeskysten med det lille skallet av tre, kun drevet framover av romsdalingenes seige overarmer.

– Hva? Har dere kommet så langt i den lille båten der, undrer segleren.

Velkomne

Tomren forteller sveitseren at de har blitt tatt imot med åpne armer over alt der de har kommet i land. Siste stoppested før Uthaug var Lysøysund. Der fikk Tomren tilbud om å opptre under reåpninga av et utested nede på havna i kveld fredag.

– Det er lett å komme i kontakt med folk, for vi er på et vis sårbare når vi kommer i den lille farkosten vår, forklarer Tomren på engelsk til sin sjøfarende sveitsiske kollega.

Tomren er en mann som åpenbart har et åpent sinn og lett for å komme i kontakt alle slags folk. For  noen år tilbake opptrådte han på scenen sammen med noen strupesangere fra Mongolia. Romsdalingen fikk undervisning av en mester innen kunsten, og han brukte kun kort tid på å tilegne seg denne teknikken også. Nå er strupesangen blitt en del av showet ved siden av jodlinga.

– Jeg har ikke hatt en jobb sia jeg begynte med dette, sier Tomren.

Framdrifta

Natt til torsdag kom to utslitte roere fram til Uthaug. De har med seg sovepose, men ikke noe telt. Husrom har de funnet der det har passet seg. Tak over hodet har de funnet når været har vært vått.

– Vi har overnattet på kaia flere steder, sier Tomren. Først gjorde de strandhogg på Nes. Der møtte de en mann som hadde funnet Jesus. (Nei, vi snakker ikke om den nordspanske sjøfareren som var innom Uthaug i fjor vår, men om religionsstifteren.) Mannen var frelst, og ville gjerne frelse romsdalingene også.

Fire om natta, da vassflata på fjorden lå flatt som et stuegulv, takket de nei til frelsen og nyttet heller høvet til å ro det siste strekket til Uthaug, uten motbør. Da de kom fram klokka åtte om morgenen, traff de folk fra Kjeungen Kystlag. De gav dem husrom i historiske Gulteigbrygga. Utpå kveldinga ble de invitert av uthaugsingene Lage Ulriksborg og Eskil Engdal på et glass vin i Lorentsstøa.

I skrivende stund har vi ikke oversikt over hvordan det går med framdrifta til romsdalingene.