Ingvald S. Løge var vitne til historien som utspant seg. Han har sendt oss følgende referat - hvor lokalhistoriker Sturla Leth-Olsen spilte i sentral rolle.

«Medvirkende: Kvernhuset, Fossen med vassrenna, Sturla Leth-Olsen og pensjonister fra Snåsa på tur i Fosen

60 fornøyde skolebarn har nettopp fått undervisning av Sturla om maling av korn og har fått med seg en pose hver av nymalt mel heim til grøt dagen etter.

Så blir det pensjonistenes tur til å bli undervist i den gamle kunsten å male korn på «vasshjulkvern» Sturla mater kverna med speltkorn – tar tak i tauet som skal åpne luka for vassrenna med vatn ned til skovlhjulet. Og blir stående med tauet i handa og kikke på kvernsteinen som ikke beveger seg.

Dramaet begynner… Sturla bestemmer seg for å fikse saken. Han ifører seg støvler og klatrer oppover renna med tauet i handa. Vasspruten står om han fra den stengte luka – fossen buldrer under ham – sleipt og glatt oppover renna og alle står og ser på og holder pusten i spenning,

Tauet har smetta av vippestanga, som ved hjelp av tauet løfter opp luka til vassrenna. Og nå er Sturla på vei oppover i vasspruten med tauet i handa og skal gjøre det mesterstykke å få smetta det inn på stanga igjen.

Spenningen stiger – Sturla balanserer, strekker seg opp for å nå toppen av stanga. Tauløkka smetter innpå og Sturla returnerer baklengs ned vassrenna og smyger rundt kvernhushjørnet. Og tar oss med inn i mølla igjen som om ingenting har hendt.

Dryppende våt fortsetter han undervisninga, drar i tauet – luka åpner seg – og kverna durer i vei og maler korn til mel. Smaker på melet, tilhørerne får høre om kvernenes historikk/opprinnelse langt nede i Østen, videre via silkeveien opp til Europa og til Norge som via vikinger fører kunnskapen videre til England. Fabelaktig gjennomført av en søkkvåt Sturla!

Stor takk og applaus til en vågal historieforteller – og vassrennas bekjemper.

Ref: I.S.Løge»

Medlemmer av Snåsa pensjonistforening under besøket i Fosen. Foto: Siri Wold Theodorsen
Ingvald S. Løge sto «ringside» da dramatikken utspant seg på Mølnargården. Foto: Terje Dybvik