Ann Kristin Haarberg Koulombri kom til det greske ferieparadiset Rhodos for 29 år siden. Her giftet hun seg, og har blitt værende siden. På den tiden var den økonomiske situasjonen stabil, men man kunne allerede da ane tendenser til korrupsjon og skatteunndragelser som i disse dager har bidratt til å slå landet økonomisk kaputt.

- På 80-tallet var biler og elektronikk svært dyrt og nesten umulig for en ”vanlig” greker å kjøpe. Da euroene kom på 90-tallet ble det enklere å få tak i penger, og korrupsjonen økte, forteller Haarberg Koulombri.

- Skulle aldri arrangert OL

Men det var først etter at de Olympiske Leker ble arrangert i Athen i 2004 at man kunne ane et land i nød. Hellas tok opp store lån for å finansiere det olympiske mesterskapet, noe de aldri skulle ha gjort, mener hun.

- Hele Athen skulle pusses opp for idrettsfesten, men etter at ilden sluknet var gjelden alt vi sto igjen med. Det var nok ikke verdt det, sier hun.

Europa holder pusten

Videre fulgte store korrupsjonsskandaler og skatteunndragelser som er hovedårsaken til krisen. Nå venter hele Europa i spenning på hva som vil skje videre, og i bakrusen av gårsdagens folkeavstemning hvor 61,31 prosent av grekerne sa nei til kreditorenes krav fra EU, går lokalbefolkningen inn i noen skjebnesvangre dager. Om landet ikke får økonomisk hastehjelp kan de være tvunget til å forlate euroen til fordel for drakmer.

- Vi må ta ut penger fra banken hver dag i tilfelle valutaen blir gjort om til drakmer. Da blir pengene mye mindre verdt, og vi sitter igjen med mindre enn det vi hadde. Men vi får bare ta ut 60 euro hver dag, så tilgangen er begrenset.

Greske banker tappes dermed nå for kontanter, og de fleste frykter en omgjøring av valutaen. Lønningene og pensjonene vil gå drastisk ned, og kjøpekraften vil bli kraftig redusert.

- Det blir umulig å få lån i banken, så de store barna våre må flytte hjem igjen siden vi ikke har råd til å betale leien lengre, sier hun.

Fastlandet på bristepunktet

Likevel ønsker ikke den norsk-greske hotellarbeideren å klage. På fastlandet er situasjonen mye verre enn på turistøyene som fortsatt tjener godt på de tilreisende. Arbeidsledigheten der er oppe i hele 70 prosent mange steder.

- Folket er desperate etter forandring. Butikker og fabrikker er stengt, og mange familier har kun bestemors minstepensjon å leve på. Det har blitt som et u-land.

EU-president Donald Tusk har innkalt til hastetoppmøte i eurogruppen tirsdag, og sjefsøkonom i Eika, Jan L Andreassen anbefaler nå at grekerne nå bør ta den avtalen de blir tilbud, men at det uansett utfall vil bli nød i landet.

- Allerede til høsten kan grekerne slippe opp for mat og medisiner, og de kommer til å trenge hjelp fra Europa, sier Andreassen til E24.

Flykter til utlandet

For uten pengestrømmen fra den europeiske sentralbanken står alt i fare for å kollapse og Hellas vil gå konkurs. Den harde realiteten har gjort at flere prøver å flykte til utlandet. En undersøkelse fra Eurostat viser at totalt 500 000 grekere har registrert CV-er hos utenlandske rekrutteringsbyråer.

Haarberg Koulombri vurderer selv nå å flytte fra den greske familien, og hjem til Norge.

- Jeg ønsker å flytte tilbake for å få slippe og leve i denne usikkerheten. Men arbeidsmarkedet i hotellbransjen er tøft i Norge, så jeg må først sikre meg jobb der, sier hun.

Frir til turistene

Alt de inntil videre kan gjøre er fortsatt å fri til turistene om å komme til landet. Reiseselskapene oppfordrer også folk til å gjennomføre reisen sin til Hellas.

- Det viktigste folk kan gjøre for landet er faktisk å reise dit. Det bidrar til økt sysselsetting og inntekt for mange. Vi følger utviklingen nøye, og har alltid en beredskapsplan for alle uventede hendelser som kan oppstå, forteller pressekontakt i Apollo Beatriz Rivera til Fosna-Folket.

Ann Kristin støtter opp om det, og forteller om at turismen ikke har synket betraktelig. Hotellet Annapolis Inn hvor hun jobber er fortsatt fullbooket ut sommeren. Gjester ser ut til å leve sydenlivet som vanlig.

- På hotellet jeg jobber, er det stappfullt av fornøyde skandinavere. Trøndere spesielt elsker Rhodos, og det skal mye til før de trenger å avbestille ferien sin. Reiseselskapene har garanti, så hvis matmangel eller tomme minibanker skulle oppstå, vil de bli flydd hjem med en gang. Men ta med kontanter, avslutter hun.

Hellas er et populært reisemål for nordmenn. Ann Kristin anbefaler å ta med kontanter dersom du skal til Hellas.