I oktober i fjor skrev Fosna-Folket om at Mattilsynet vinteren forut hadde startet på et omfattende prosjekt med kartlegging av utegangersau langs kysten på Fosen. Det var på bakgrunn av den ekstreme værsituasjonen at Mattilsynet fryktet at sauene ikke ville klare seg uten tilstrekkelig tilsyn. Bekker og vegetasjon var tilfrosset, noe som ga store utfordringer. Fôrmangelen skyldtes isbranner og lite nedbør. Det ble gjennomført et 40-talls tilsyn av Mattilsynets egne inspektører. Dyrevernnemnda var også sterkt delaktig.

– Vi er svært bekymret for at sauene ikke får tilstrekkelig med vann og mat. De vil klare seg i perioder uten mat, men mangelen på vann er kritisk, sa  Ludvig Sjaastad, distriktssjef i Mattilsynet for Innherred og Fosen, i oktober i fjor.

Kan ta to-tre år

Seniorinspektør i Mattilsynet, Jon Singsaas, forteller at det fortsatt er et etterslep fra ekstremvinteren 2013/2014.

– Vi er spente på situasjonen. Det tar to-tre år før kystlyngheia blir normal igjen, og det kan vi ikke gjøre noe med. Kystlyngheia har kommet dårlig tilbake etter skadene, påpeker Singsaas.

Likevel opplyser seniorinspektøren om at situasjonen har bedret seg med tanke på tilgang på fôr. Mattilsynet har ifølge Singsaas vært på inspeksjoner hos flere av bøndene med beiteområde på kystlynghei.

– Totalt sett ser fôrsituasjonen brukbar ut. Dyrene livnærer seg på det dem finner av mat, men det er nødvendig med tilleggsfôring innimellom, sier Jon Singsaas.

– Har heldigvis gått bra

Singsaas forteller at flere av beiteområdene har gressproduksjon.

– På Tarva er det eksempelvis mye gress som nå går til mat, som kunne vært spart til høsten og vinteren.

– Hva vil skje til vinteren etter som gresset brukes opp?

– Da må man enten redusere besetingen eller kjøpe inn tilleggsfôr, men dette vet vi ikke ennå.

Selv om det har vært tøffe tider med tanke på fôrtilgang, mener seniorinspektøren at bøndene har opptrådt eksemplarisk.

– De er flinke, oppmerksomme og passer godt på. Så langt har det heldigvis gått bra, sier Singsaas.

Les også: Bøndene risikerer å må slakte alle dyrene