Det er 38 millioner speidere i verden. Av disse er det 34 000 som skal til Japan på jamboree. Samlinga av speidere begynner 28. juli, men speiderne fra Åfjord ankommer Kiara-hama Ymaguchi prefektorat allerede 22. juli.

– De skal bo i nærheten av leirområdet. De vil bruke dagene til utflukter i nærområdet, forteller Ingrid Gauslaa Hårstad. Hun er sjøl gammel speider med en jamboree bak seg. Den fant sted i Australia i 1988, og var en opplevelse for livet. Nå gleder hun seg over at kvintetten fra speidergruppa i Åfjord skal få lov til å oppleve noe lignende.

Fellesskap

Den norske kontingenten på 859 personer utgjør, som en kan tenke seg, en av de største delegasjonene fra noe deltakerland. Alle er riktig nok ikke speidere. Blant disse er rundt 150 voksne ledere. De atten troppene som de er delt inn i har navn etter norske polarhelter. Liv Marit Hårstad, Jørgen L. Hårstad, Mathilde Hosen, Olav Elias Hårstad og Thea Pedersen skal være en del av en tropp oppkalt etter Helmer Hansen. Han var navigatør for Roald Amundsen på Sydpolen i 1911, men tilhører likevel en av våre mindre kjente polhelter. Hårstad forklarer at speiderorganisasjonene har et fordelingssystem som sørger for at speidere fra utviklingsland også kan få delta. Reisa koster hver av de norske speiderne 26 000 kroner. Derfor har de spart til turen i flere år. I tillegg til oppsparte midler, har de fått en slant lommepenger av kommunen.

Sjøldrevet

Delegasjonen har med seg egne telt og campingutstyr. Det å lære seg å overnatte ute i naturen er som kjent én av de ferdighetene en speider tilegner seg. Takket være disse ferdighetene strekkes budsjettet mye lenger enn det ville rukket om de var avhengige av å legge seg inn på hotell. Derfor blir det meste av kostnadene til turen reising. De voksne deltakernes innsats er basert på frivillighet, og dermed blir utgiftene til oppholdet fra 22. juli til 8. august forholdsvis låge.

Inspirasjonen

Verdensjamboree er noe som går på rundgang mellom landene. For fire år sia hadde de det i Sverige. Neste land ute er USA. Speiderne i Åfjord var på besøk da svenskene hadde sin. Ungdommene fra Fosen hadde en egen camp, og der fikk de besøk av seks delegasjoner som bodde i hovedleiren. Dette gjorde at de ble inspirert til å begynne å spare til langtur. En verdensjamboree er åpen for deltakere mellom 14 og 18 år. Dermed byr sjansen til å være med som speider bare én gang i løpet av livet.

– De var ganske sikre på at dette ville de ha dette med seg, sier Hårstad.