– Vi har folk innom nesten daglig med katter og hunder, som søker bistand med å få fjernet flått, sier dyrlege Hilde Nordløkken ved Fosen dyreklinikk til Fosna-Folket.

Stortrives

Flått er blodsugende midd, som hos mennesker kan gi den fryktede sykdommen borreliose. Utbredelsen har økt betraktelig de senere årene, noe ikke minst katte- og hundeeiere har registrert.

– Utbredelsen av flått øker stadig vekk og tida den er aktiv gjennom åra har blitt lengre. I år hadde vi de første tilfellene i mars, opplyser Nordløkken.

– En kald sommer legger ingen demper?

– All den tid temperaturen er over fem grader celsius, har flåtten ingen problemer. Det er ulike midler som brukes opp mot katter og hunder. I forhold til hunder kom det i fjor en tablett på markedet som har en virking på tre måneder. Jeg var litt skeptisk i forhold til både virkning og mulige bivirkninger, men dette har vist seg å være en svært god kur med ingen registrerte bivirkninger, sier Hilde Nordløkken.

Blodpiss

For gårdbrukere er storfesykdommen piroplasmose en fryktet bivirkning av skogflått. Piroplasmose, som også betegnes som blodpiss da ett av symptomene er blod urinen, er en dødelig sykdom for storfe. Den skyldes en blodparasitt, sporedyret Babesia bovis, som overføres fra dyr til dyr av flått. Den er nå også registrert i Fosen.

– Blodpiss er registrert i husdyrbesetninger i Stadsbygd i Rissa, hvor man har mistet dyr som en følge av dette. Sykdommen skal ha forekommet tidligere i området, men det har vært helt ukjent for meg, medgir Hilde Nordløkken som sier det er all grunn til å ta flåtten og det den kan føre med seg på største alvor.

– Blodpiss er registrert i husdyrbesetninger i Stadsbygd, hvor man har mistet dyr som en følge av dette, sier Hilde Nordløkken. Foto: Dani Edvartsen