Bildene tok Gerhardsen på Kiran i Roan.

Seks i flokken

– Det var seks fugler i flokken, opplyser Magne Gerhardsen.

Bieter, med det vitenskapelig navnet Merops apiaster, er en vakkert farga råkefugl. Den er hovedsakelig utbredt i Sør-Europa øst til Lilleasia, og overvintrer i Afrika sør for Sahara. Av og til, i varme og tørre somre, trekker noen individer lenger nord; det er blant annet rapportert hekkinger fra Sverige og Danmark, ifølge Wikipedia.

«Forekomsten er ekstremt sjelden»

Det legges til at i Norge blir arten sjelden observert, men når det skjer er dette om sommeren eller høsten i Sør-Norge.

Observasjonen ble rapportert inn til nettstedet Artsobservasjoner, hvor blant annet funn av fugler blir rapportert inn fra hele landet. «Observasjonen er veldig interessant, forekomsten er ekstremt sjelden», blir dette kommentert som.

«Birdman» har sett dem

Jørgen Søraker, leder av Fosen Lokallag av Norsk Ornitologisk Forening, er enig i at dette ikke er hverdagskost.

– Dette kan være første gangen at disse fuglene er sett i Fosen. Jeg vet at det nylig er observert flokker av dem i England og Danmark, så det må være noe med trekkforholdene som har ført til dette, sier Søraker, også kjent som «birdman».

– Har du selv sett noen bietere?

– Ja, jeg har sett dem i Tyrkia, Georgia og Aserbajdsjan - i områder hvor de normalt hører heime, men aldri i Norge. Jeg vet at de kan opptre sør i Norge, med helt nord til Trøndelag er veldig spesielt, sier Jørgen Søraker.

Foto: Magne Gerhardsen
Foto: Magne Gerhardsen
– Dette kan være første gangen at disse fuglene er sett i Fosen. Jeg vet det er observert flokker av dem i England og Danmark, så det må være noe med trekkforholdene som har ført til dette, sier Jørgen Søraker, også kjent som «birdman». Arkivbilde. Foto: Bjørg Støen