Brunskogsneglen, eller Iberiasneglen som den også kalles, er blitt et stort problem for hageeiere flere steder i Fosen. Løsningen på hageeiernes fortvilelse kan være en annen snegl, nemlig leopardsneglen.

Dreper mordersneglene

- Der hvor det finnes en viss bestand av leopardsnegl, ser vi at denne jager vekk og dreper brunskogsneglen. Dette er rovdyr, og de er ikke gode naboer, forklarer zoolog og universitetslektor Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo.

Sammen med snegleentusiast Bjørn Winter og zoolog Torfinn Ørmen har Bøckman påvist at brunskogsneglen blir drept av leopardsneglen, som også kalles boakjølsnegl. I 2011 publiserte de en artikkel i fagbladet «Fauna», hvor de redegjorde for at leopardsneglen i ni av ti tilfeller angriper og dreper brunskogsneglen.

Leopardsneglen dreper også sine egne, så det skal derfor mye til før at man får en bestand i hagen som er stor nok til å kunne være slutten på brunskogsneglproblemet. Det mange hageeiere gjør feil er at de også dreper leopardsneglen. Det må man ikke gjøre, forklarer Bøckman.

- Leopardsneglen er din venn. Har du denne i hagen så er det godt nytt, sier Bøckman.

Leopardsneglen ødelegger heller ikke hagen slik som brunskogsneglen gjør. Ulempen med å benytte leopardsneglen for å bekjempe brunskogsneglen er at det tar tid, forklarer Bøckman.

- Alt dette foregår jo i sneglefart. I mellomtiden kan man slå opp og finne ut hva slags vekster man kan plante i hagen som brunskogsneglen ikke liker. Trikset er å sørge for at de ikke trives, sier Bøckman.

- Hold hagen ryddig

Det lureste man kan gjøre er å sørge for at hagen er ryddig, mener zoologen.

- Den liker å spise slått gress, så det lønner seg å rake og rydde i hagen. Den trives også i komposthagen og legger gjerne egg under ting som plastkasser for møbler. Det du må passe på er å sørge for at du ikke har disse stedene i hagen, forklarer Bøckman.

Selv har han vært med på mange kreative måter å forsøke å fjerne brunskogsneglen på. Blant annet ved å forsøke å spise den.

- Det var jo noen som mente at man kanskje kunne bli kvitt problemet ved å konsumere dem. Sneglene ble tilberedt med hvitløk og olje, litt bacon. Problemet med dem er at de smaker så innmari vondt, ler Bøckman.

Det er nok også derfor at brunskogsneglen ikke blir spist av naturlige fiender, tror han. Flere har hevdet at piggsvin og moskusender kan være effektive mot brunskogsnegl, men det er ikke forsket noe særlig på dette, sier Bøckman.

- Fordelen med leopardsneglen er at den faktisk liker smaken. Jeg kjenner ikke til at piggsvin tar mye snegler, og har ikke oversikt over moskusender, men har hørt at flere hevder at disse spiser sneglene, sier Bøckman.

- Tar gjerne mot et par hundre leopardsnegler!

Leder i Ørland Hagelag, Ellisif Lund Omdal, forteller at hun gjerne skulle ha sett at leopardsneglen dukket opp i hagen på Uthaug.

- Jeg har sett et par av denne sneglen i tidligere år, men i år har jeg ikke sett noen. Vi skulle hatt et par hundre av den her på Uthaug, sier Ellisif, som håper at leopardsneglen blir et vanligere syn i hager på Fosen.

Omdal forteller at det ikke er uvanlig at hun plukker hundrevis av snegler i hagen på kort tid. Hagelaget støtter også i år utdeling av Nemaslug som skal hjelpe hageeiere i kampen mot brunskogsneglen. Utdelingen skjer i samarbeid med Landbrukskontoret i ørland og Bjugn.

Neste utdeling av Nemaslug blir 9.juli og 27. august på Statoilstasjonen på Brekstad.