Etter 380 dagers drikkeforbud kan beboerne på Sumstad endelig drikke springvannet sitt. Forrige mandag ble drikkeforbudet opphevet.

– Etter lang tids problemer med vannet, er nå det nye borehullet satt i drift. Det er tatt ut flere prøver av det nye borehullet og alle prøvene viser at det er meget bra vann, opplyser Geir Ola Aune, sektorleder for teknisk, landbruk og miljø på kommunens nettside.

Les siste prøvesvar her (ekstern lenke).

– Usannsynlig høye verdier

Det var 23. mai i 2014 at Roan kommune slo alarm. Da ble det innført drikkeforbud hos samtlige husstander tilknyttet Sumstad vannverk. Årsaken var funn av svært høye blyverdier i drikkevannet.

Mange prøver viste seg å være over eller langt over den tillatte grenseverdien. Det forelå blant annet en enkeltprøve på 240 µg Pb/l (mikrogram per liter). Grenseverdien i drikkevannsforskriften er på 10 mikrogram per liter.– Blyverdiene er så høye at det virker usannsynlig, sa Jan Arild Røkke, seksjonssjef i Mattilsynet DK Innherred og Fosen i mai i fjor.

Lovdata sier følgende om grenseverdier: «Ved overskridelse av grenseverdier skal det umiddelbart iverksettes tiltak for å avdekke årsaker til overskridelsene. Tilsynsmyndighetene skal varsles iht. de enkelte tiltakstyper.»Les mer om blysaken i Roan:Har ventet i snart ett årNy vannkilde skal være klar om rundt én månedVIDEO: – Om jeg drikker meg i hjel på bly eller aluminium betyr liteMå fortsatt vente på rent vann i springenHar trolig funnet en løsningMå vente til neste år på rent drikkevann– Ingenting haster mer enn at innbyggerne får vannSkal finne ny vannkilde: – Det blir kostbartVannverket kan være historieSkal kjøre på vanntanken i måneder om nødvendigHan har ikke drukket vann fra springen på over to ukerAdvarer mot bly i drikkevann– Blyverdiene er usannsynlig høyeLegen ber folk som føler seg «usikker» om å ta kontaktKan dusje til tross for høye blyverdierKan fortsatt være farlig å drikke vannet