Det var en alvorspreget gjeng som satte seg ned for å holde pressekonferanse: Åfjord-rådmann Per Ola Johansen, Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap) og Kristian Aa, daglig leder i Fosen Vind AS.

Kristian Aa sa blant annet at konklusjonen om at prosjektet ikke er lønnsomt er «den dystre sannheten».

– Vi skulle gjerne hatt et annet resultat, men det har man dessverre ikke, sier Aa.

– Skuffet

Åfjord-ordføreren er overrasket, og sa at dette er et ferdig prosjekt som ligger klart, og at det er mange næringsdrivende som har lagt planer. Hun sa også at det potensielt var flere nyetableringer som kanskje ville komme til kommunen i lys av planene om vindkraft.

– Jeg kan ikke legge skjul på skuffelsen. Vi har lagt ned masse energi i åtte år, men vi har ikke begynt å bruke penger vi ikke har, sier en fortvilt Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap), som likevel sa at det er brukt en del penger på planleggingen, men at dette i hovedsak er finansiert av storsamfunnet.

Les bakgrunn for saken: Vindkraftplaner til milliarder stoppes

– Hvordan ble det med fornybarsatsingen? Vi trodde veldig på en sak lokalt, regionalt og nasjonalt. Dette skulle være en del av fornybarsatsingen, sier hun.

– Utbyggingsavtaler

Åfjord-rådmann Per Ola Johansen sier til Fosna-Folket at kommunen har fått dekt mye av direkte kostnader.

– Vi har hatt utbyggingsavtaler med Statkraft og Sarepta Energi, som har gjort at vi har fått dekt direkte kostnader som vi har hatt knyttet til planleggingen av dette. I tillegg har kommunaldepartementet gitt oss penger til et prosjekt som er knyttet til vindkraft (Vindkraftsamfunn Fosen, journ.anm.). Sånn sett har samfunnet stilt opp for oss, sier Johansen.

- Så kommunen vil ikke lide noen økonomisk nød?

– En slik utbygging ville gitt framtidige inntekter, som vi kunne brukt for å utvikle samfunnet videre, men det ble det ikke noe av, og da må vi tenke annerledes.

– Ønsket å komme i gang i høst

Flere skal ifølge rådmannen ha vært interessert i å etablere seg i Åfjord grunnet planene om vindkraft.

– Det er etablert selskap som skulle tilby tjenester til aktørene. Det er først og fremst knyttet til boligrigger og tilknyttede tjenester. Nå kommer det ingen rigger, så da er grunnlaget for disse selskapene borte. Men de tenker nok som oss, at de har planlagt mye og har hatt store forventinger. De har ikke forpliktet seg så mye økonomisk annet enn tiden som er brukt, men det er klart at de er skuffet, for de skulle gjerne kommet i gang nå i høst.

– Hva med de som allerede er i Åfjord?

– Vi har eiere på hotellet blant annet som har gledet seg til dette, for det ville ha gitt mye belegg. Nå kommer ikke det, så da må også de tenke nytt og vinkle seg inn mot andre markeder. Men reiselivet har utviklet seg godt her i Åfjord, og vi har en natur og kyst som gjør at mange vil komme hit. Vi har blant annet to lakseelver, og da må disse produktene selges i enda større grad.

– Er det noen du synes synd på av næringslivsaktørene?

– Jeg synes synd på alle som har forberedt seg og gledet seg til dette. Dersom det hadde blitt noe av, ville det blitt en av de største fastlandsinvesteringene i Norge. Nå blir det ikke noe av det, og det er klart at skuffelsen er stor, sier Åfjord-rådmann Per Ola Johansen.

– Må se framover

Til tross for det Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap) omtaler som et nederlag, presiserer hun at det er viktig for Åfjord å se framover.

– Så lenge at barn og barnebarn av de store entreprenørene i Åfjord fortsatt ser at det er mulig å drive i Åfjord, så har vi stø kurs i kommunen. Så lenge vi har Åfjord Utvikling som kjører næringsseminar for alle nå i inngangen til sommeren, der vi skal snakke om hydrogen, og alle nye mulighetene som er her, så er vi en kommune som står oss, vindkraft eller ei. Det har vi bestandig sagt. Det er uante muligheter for vår kommune og denne regionen, mener Vibeke Stjern.

– Det er mange, inkludert Åfjord kommune, som nå må sette seg ned og se på det man har gjort. Og så håper jeg at positivismen og det vi har skapt for å tilrettelegge underveis, er med på å dra oss videre. Vi har laget en plattform for det vi er og det Åfjord skal bli.

– Dette synes jeg var bra sagt, til tross for at det er vanskelig å puste. Det er en underlig dag, sier Åfjord-ordføreren.

Les mer om saken:

- Dette er fantastisk- Lettere sjokkskadet

Slik blir vindplanene på Fosen

Fosen kan få billigere strøm på grunn av vindkraftutbyggingen

Fosen kysthavn kan bli lagerområde for Statnett

Foreslår skattelette på 600 mill. for å få fart på vindturbinene

Dansk selskap kan ha sikret seg milliardkontrakt som leverandør av vindmøller

Fra venstre: Åfjord-rådmann Per Ola Johansen, Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap) og Kristian Aa, daglig leder i Fosen Vind AS. Foto: Berit Buran Juul