Lavere kraft- og elsertifikatpriser i Norden medfører at prosjektene ikke er lønnsomme, og dermed skrinlegges vindkraftplanene på Fosen og i Snillfjord til rundt 11 milliarder kroner.

Se utdrag fra en presskonferanse lenger ned i saken.

For lave kraftpriser

I en pressemelding skriver Statkraft at: «Kraftprisene i det nordiske kraftmarkedet er relativt lave. Et voksende kraftoverskudd og fortsatt moderat etterspørsel etter elektrisitet har redusert de langsiktige prisforventningene. Oppdaterte analyser viser derfor at prosjektene i Midt-Norge ikke blir lønnsomme».

- Det betyr at prosjektene på Fosen foreløpig ikke lar seg realisere, sier informasjonssjef i Statkraft, Torbjørn Steen til Fosna-Folket.

- Ikke kommersielt forsvarlig

I pressemeldingen blir konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen, sitert med følgende uttalelse:

Les også: Slik reagerer Åfjord-ordføreren på nyhetenSlik reagerer Roan-ordføreren på nyheten

- Myndighetene har bidratt med å legge forholdene til rette for utbygging av vindkraft, blant annet ved å forbedre avskrivningsreglene. Dessverre gjør markedsutviklingen at det likevel ikke er kommersielt forsvarlig å investere i disse prosjektene, sier Rynning-Tønnesen.

Strøm til 105 000 husstander

Vindkraftprosjektene i Midt-Norge var planlagt med en samlet installert effekt på 1000 MW og en produksjon på omlag 3,25 TWh årlig.

De tre vindkraftprosjektene på Fosen skulle tilsvare strømforbruket til cirka 105 000 norske husstander.

Utbyggingskostnadene var beregnet til cirka 11 milliarder kroner for Fosen- og Snillfjordprosjektet.

Prosjektene eies av Statkraft, Agder Energi, TrønderEnergi og Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE).

Fosna-Folket fulgte Statkrafts pressekonferanse:

Konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen, kunne fortelle at det er besluttet ikke å investere i vindkraftprosjektene på Fosen. Ifølge Statkraft er ikke prosjektene lønnsomme.

– Når vi har samlet all oppdatert informasjonen vi har, med den markedsprisen vi har i Norden, er konklusjonen dessverre at prosjektene ikke er lønnsomme. Det er kraftoverskudd, og det gjør at prisforventingene forholder seg på et lavt nivå. Vi har jobbet med prosjektene i flere år, mange har lagt ned mye arbeid med å forberede dette prosjektet, blant annet avskrivingsreglene til vindkraft. Konklusjonen etter gjennomgangen er at lønnsomhetene i prosjektet ikke finnes, sa Rynning-Tønnesen.

– Alle avtalene på plass

– Vi har jobbet med dette prosjektet i mange år. Vi har inngått avtaler med kommuner og grunneiere. Prosjektmessig har alle avtalene vært på plass, og det har blitt jobbet mye for å kommet dit. Statnett har jobbet mye med oss for å få til en nettkonfigurasjon, sier Jon Brandsar, konserndirektør i Statkraft.

Det skal ha blitt brukt rundt 200 millioner kroner på planleggingen.

- Var det nødvendig å bruke så mye penger?, spurte en journalist under pressekonferansen.

– Ja, vi har jo hatt tro på at dette ville bli lønnsomt. Vi har ikke hatt dette detaljert uten å bruke penger på prosjektet, sa Brandsar.

– Går det an å ta opp prosjektet senere?

Hele prosjektet er fullt ut dokumentert, og vil bli arkivert og tatt vare på. Hvis forutsetningene skulle endre seg en gang i fremtiden, er det fullt mulig å bruke materialet om igjen. Vi legger ikke til grunn at det skjer, men hvis det skulle skje er det fullt mulig å ta vare på det tekniske grunnlaget, sa Brandsar.

- Kompensasjon ikke et tema

Konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen, sier til Fosna-Folket at det var klart flertall i styremøtet onsdag for å skrinlegge vindkraftutbyggingen.

- Det var full enighet om beslutningen.

- Hvor lenge har dere skjønt at det bar mot en skrinlegging av prosjektene?

- Dette har først blitt klart i sluttspurten før styremøtet, svarer Rynning-Tønnesen.

- Dere har brukt 200 millioner kroner på å planlegge utbyggingen. Var det nødvendig?

- Vi hadde ikke klart å ta en ordentlig beslutning uten å bruke slike ressurser.

- Kan planene bli realisert på et senere tidspunkt?

- Alt av materiale som vi har fremskaffet vil bli arkivert. Vi tror at vindkraft i Norden vil bli lønnsomt på lang sikt. Markedsprisen er for lav nå.

- Åfjord- og Roan kommune har brukt store ressurser på planlegging og tilrettelegging. Er det aktuelt med en form for kompensasjon til dem?

- Kompensasjon har ikke vært et tema så langt, så det har jeg ikke noen forutsetning for å uttale meg om. Det vil bli en dialog mellom oss og kommunene hvor vi skal forklare grunnlaget for at vindkraftplanene ble lagt på is, sier Rynning-Tønnesen.

Næringsministeren overrasket

– Jeg er overrasket over at styret i Statkraft har besluttet å stanse vindkraftprosjektene i Midt-Norge. Vi har hatt løpende kontakt med selskapet og fått informasjon om at prosjektet er i rute. Jeg har nå bedt om en redegjørelse fra styret om bakgrunnen for beslutningen og deres vurderinger i saken, sier næringsminister Monica Mæland (H), i en pressemelding.

Mer om saken: - Dette er fantastisk

– Vindkraftprosjektene i Fosen og Snillfjord var en sentral del av Statkrafts strategiplan frem mot 2018. Det var derfor også en viktig del av grunnlaget for selskapets henvendelse om kapital i fjor. Jeg registrerer at styret i Statkraft nå har besluttet å stanse planleggingen av vindkraft i Midt-Norge. Det er en beslutning som styret har ansvar for, sier hun.

«Stortinget vedtok i desember 2014 å styrke egenkapitalen i Statkraft med 10 milliarder kroner i planperioden frem til 2018, på bakgrunn av selskapets fremlagte strategi og investeringsplan innenfor fornybar energi», skriver Nærings- og fiskeridepartementet i pressemeldingen.

– Jeg konstaterer at Statkraft peker på at myndighetene har bidratt med å legge forholdene til rette for utbygging av vindkraft, blant annet ved å forbedre avskrivningsreglene, sier Mæland.

Les flere saker om vindkraftplanene på Fosen:

Slik blir vindplanene på Fosen

Fosen kan få billigere strøm på grunn av vindkraftutbyggingen

Fosen kysthavn kan bli lagerområde for Statnett

Foreslår skattelette på 600 mill. for å få fart på vindturbinene

Dansk selskap kan ha sikret seg milliardkontrakt som leverandør av vindmøller

Torbjørn Steen, informasjonssjef i Statkraft sier til Fosna-Folket at vindkraftsprosjektene på Fosen foreløpig ikke lar seg realisere. Foto: Statkraft