Anmodningen fra departementet om å ta imot flere flyktninger ble behandlet i møtet til hovedutvalget for helse og omsorg (HOM) denne uka.

Arbeiderpartiet foreslo å øke antallet fra åtte flyktninger i 2015 og 2016 som er rådmannens forslag, til 20 i denne perioden.

Følger rådmannens innstilling

-Vi valgte å følge rådmannens innstilling, og lytte til hva Nav sier. Vi må først klare å ta oss godt av dem vi har lovet å ta imot, sier varaordfører Anita Nesset Kristiansen (H).

Hun påpeker at man også må ta høyde for at de flyktningene kommunen tar imot, ofte søker om familiegjenforening.

Økonomi

-For meg så går dette på økonomi, og kun det. Hvis vi ender opp med å ikke klare og gi for eksempel 30 av de flyktningene vi allerede har tatt inn, arbeidsplass eller utdanning, vil det koste Rissa kommune fem millioner kroner årlig om tre år, sier Harald Fagervold (Pp).

-Staten går høyt ut på banen, men fullfinansierer ikke dette. Det er trist at kommuner som er «snille» blir straffet for det økonomisk, legger han til.

-Ekstraordinært

-Vi har en ekstraordinær flyktningesituasjon nå, og vi ønsker å ta imot folk i krise. Vi er gode på integrering, men ser samtidig at det må følge med mer penger dersom kommunene skal ta imot flere flytninger enn det som tidligere er vedtatt, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Torun Bakken (Ap).

Vedtatt tidligere

Kommunestyret i Rissa har vedtatt at det skal bosettes 24 flyktninger i kommunen i år og neste år.

Til nå har kommunen ved Nav Avdeling for integrering og opplæring (Nav IO), bosatt totalt 67 flyktninger, 45 voksne og 22 barn.

Det er foretatt 14 familie-gjenforeninger.

Samarbeidsavtale opphørt

Fram til i dag har Rissa hatt en samarbeidsavtale om bosetting av flyktninger sammen med Leksvik, men kommunestyret i Leksvik vedtok 7. mai at denne avtalen skal sies opp med seks måneders oppsigelsestid. Det innebærer at flyktningetjenesten slik den er i dag opphører og at NAV IO kun skal ha ansvar for oppfølging av de flyktningene som er bosatt i Rissa.

Innstillingen vedtatt

Rådmannens innstilling gikk på at Rissa øker bosettingen for 2015 og 2016 med åtte flyktninger. Videre at det opprettes 15 språkpraksisplasser fordelt på aktuelle avdelinger i egen kommunal organisasjon. Dette ble vedtatt med tre mot to stemmer.

Saken skal opp til endelig behandling i kommunestyret.