Politiet mottok tirsdag klokka 16.25 melding om en eksplosjonsartet brann i Trondheim Bil-demontering på Øysand i Melhus kommune. En 30 år gammel mann døde etter skadene han pådro seg. I tillegg ble flere skadd i storbrannen.

Tommy Skånøy (34) fra Skånøya i Skaugdalen i Rissa forteller at han og en kamerat kom kjørende fra Klett og skulle i retning Øysand.

– Vi så røyk og flammer. Vi ble nysgjerrige, så vi svingte inn mot huggeriet for å se hva som skjedde. Da så vi noen personer som sprang fram og tilbake inne på området. Det var full panikk, forteller Tommy Skånøy.

– Lagt på bårer

Skånøy sier at han og kameraten var blant de første som kom til stedet, og da sto kun deler av bygningen i brann.

– Da vi ankom hadde én ambulanse akkurat kommet. Det var også noen ansatte og naboer der. Politi og brannvesen hadde ennå ikke ankommet. Da vi gikk mot inngangen hørte vi folk som skrek og ropte.

Skånøy forteller at han særlig la merke til to personer, som han mener må ha stått veldig nære der brannen startet.

– De var skadd og ble lagt på bårer, sier han.

Kameratene holdt seg på avstand.

– Jeg har vært borti trafikkulykker tidligere. Derfor gikk jeg ikke helt opp i situasjonen for å skåne meg mest mulig for senere tanker og bilder i hodet.

– Dersom det var nødvendig, hadde jeg selvfølgelig løpt bort og hjulpet til.

Hjalp nødetatene

I tilknytning til industriområdet er det en gulfarget bom ved E39. Ifølge Skånøy er den vanligvis stengt, men kan brukes slik at eksempelvis utrykningskjøretøy kommer raskere av veien og inn til området.

– En mann ropte at vi måtte hjelpe til med å få opp bommen. Akkurat da var det ingen som hadde nøkkelen til bommens hengelås, så vi skrudde opp bommen med en skiftnøkkel.

Han sier at de sto ved bommen og sperret av området til politiet og brannvesenet kom. Da politiet ankom ba de Skånøy og kameraten om å fortsette jobben de allerede hadde startet på.

– Den første ambulansen må ha kjørt rundt, men de neste ti-tolv ambulansene sendte vi inn bommen, forklarer Skånøy.

– Noe gikk i lufta hele tiden

Etter hvert utviklet brannen seg.

– Vi var veldig nærme, og kjente varmen godt. Jeg hørte 40 – 50 eksplosjoner. Noe gikk i lufta hele tiden, forteller 34-åringen, og sier at det må ha vært rundt 30 utrykningskjøretøy i området.

– Kaotisk

Skånøy sto i rundt to timer ved bommen for å slippe nødetatene inn og ut.

– Det var mye folk i området, og det var ganske kaotisk. Det var også mange skuelystne som stoppet opp på E39 for å ta bilder. Folk parkerte ved bommen, og de måtte vi jage bort. Vi stoppet også trafikken på utsiden av bommen slik at utrykningskjøretøyene fikk fri bane inn til området.

– Ikke hverdagshelter

Selv om Skånøy og kameraten utvilsomt bidro til å lette jobben for nødetatene, vil han ikke kalle seg en hverdagshelt.

– Vi vil ikke kalle oss hverdagshelter, men jeg tror vi hjalp til med å løse situasjonen best mulig. En kvinnelig politibetjent kom bort og takket oss for at vi bidro.

Mann (30) omkom

Etter brannen ble tre kritisk skadde menn overført til Haukeland universitetssykehus i Bergen. Politiet skriver i en pressemelding at én av de kritisk skadde, Leif Inge Høvik (30) fra Trondheim, omkom etter skadene han pådro seg. Ifølge politiet er pårørende varslet og har samtykket i at navnet frigis.

Skånøy sier at han sitter igjen med mange inntrykk etter storbrannen.

– Jeg tenker først og fremst på den avdøde og hans pårørende, de skadde og familiene deres. Jeg tenker også på de som eier stedet, som så at livsverket gikk opp i røyk. Man sitter igjen med en del tanker, man gjør det, avslutter Tommy Skånøy.

Politiet har igangsatt etterforskning for å finne brannårsak.

Tommy Skånøy eier Skånøy Grus AS, og bor på en gård på Skånøya i Skaugdalen i Rissa. Tirsdag ble han vitne til en storbrann på Øysand. Foto: Privat