De fleste svindelsakene gjelder dagpenger og arbeidsavklaringspenger (AAP), og totalt 27 av de 37 personene er anmeldt for nettopp dette.

Ifølge NAV er det typisk for slik svindel at personene gir feil opplysninger eller holder tilbake informasjon.

– Store konsekvenser

Både dagpenger og AAP krever at det sendes inn meldekort annenhver uke samt at det oppgis antall arbeidstimer. Svært mange av de anmeldte har ikke opplyst at de er i jobb, og har dermed fått utbetalt penger de ikke har rett på, opplyser NAV.

– Systemet er basert på tillit og etterkontroller. Det betyr at de som mottar stønad fra NAV må regne med å bli kontrollert, sier avdelingsdirektør for NAV Kontroll Midt, Gaute Øren i en uttalelse.

– Konsekvensene av slik svindel er store. Dommer viser at de som svindler må ta høyde for både fengsel og krav om tilbakebetaling, sier han.

– Dobbelsvindel

«Fra 2015 må også alle arbeidsgivere månedlig rapportere inntekt til Skatteetaten. Informasjonen får NAV tilgang til i kontrollarbeidet. Hele 65 prosent av sakene er avdekket gjennom målrettede kontroller mot opplysninger i Skatteetatens registre.

De største sakene avdekkes ofte gjennom samarbeid med andre etater. En uførepensjonist i Sør-Trøndelag ble nylig anmeldt for svindel av 1,3 millioner kroner i kombinasjon med svart arbeid. Saken ble avdekket etter tips fra kemneren.

I mars underskrev NAV og fire andre etater i Midt-Norge en samarbeidsavtale for å styrke arbeidet mot kriminalitet i arbeidslivet. Målet er blant annet å bekjempe skatte-avgifts og trygdekriminalitet», skriver NAV.

– Svart arbeid i kombinasjon med trygd er dobbelsvindel. Man unnlater å bidra gjennom skatter, og mottar samtidig stønader. Det er svært alvorlig, mener avdelingsdirektøren.