Hvalekspert Tore Haug har sett på bildene av hvalen som ligger på sørsiden av Øyholmen på Linesøya i Åfjord.

– Det er ikke så mye vi ser av dyret, men jeg er ganske sikker på at dette må være en spermhval, mener Tore Haug ved Havforskningsinstituttet.

Hannene kan bli opptil 20 meter lange

Haug, som er forskningsgruppeleder for sjøpattedyr ved Havforskningsinstituttet, forteller at spermhvalen er en vanlig art på Norskekysten.

– Den er egentlig en tropisk/subtropisk art. På den nordlige halvkule finner vi ikke hunner eller umodne hanner nord for 40°N. I disse varme strøkene lever dyrene i store flokker der noen av de sterkeste hannene holder harem av kjønnsmodne hunner. Dette innebærer mye kamp hannene imellom – de som taper må pent forlate flokken, opplyser Haug i en e-post til Fosna-Folket og forklarer videre:

Les mer om saken: – Dette kan fort bli et miljøproblem

– Og det er slike forsmådde firere som kommer opp til våre farvann hvor det bare finnes hanner. Det er gjerne de litt eldre herrer, de som ikke lenger klarer å hamle opp med de yngre og mer virile dyrene, som oppsøker Norskekysten. Derfor er det ikke så unaturlig at noen av dem dør under oppholdet, rett og slett fordi de er blitt gamle og mett av dage. Mange innmeldte hvalstrandinger er nettopp slike eldre spermhvalhanner. Spermhvalen er en stor tannhval, og hannene kan bli 15 - 20 meter lange.

– Udelikat eksplosjon

Det er ikke utenkelig at døde hvaler kan «eksplodere».

– Vi kjenner til at det kan oppstå gassutvikling i magen til døde spermhvaler. Dette kan ende med en ganske udelikat «eksplosjon», sier Tore Haug.

– Naturens renovatører

Hvaleksperten sier at i områder som ikke er nær bebyggelse, så er det uproblematisk å la hvalen bli liggende.

– Naturens renovatører vil sørge for at den etter hvert forsvinner. Er området nær bebyggelse eller andre ting som ikke tåler slikt biologisk avfall, bør man kanskje vurdere fjerning, mener Haug.

Usikkert hva kommunen gjør

Fosna-Folket har vært i kontakt med Åfjord kommune. Ordfører Vibeke Stjern (Ap) forteller at kommunen har vært i kontakt med fylkesmannen, som skal gi tilbakemelding på hva som eventuelt skal gjøres.

– Vi er klare til å utføre oppdraget, men først må vi vite hva vi gjør med en sånn hval, sier Stjern.

Foto: VIKTOR BLOMLIE