Fattig talt Ørland/Bjugn arrangerer 3. juni et møte der det skal stilles spørsmål til politikere. Temaet skal være fattigdom og sosial ekskludering, og det skal blant annet settes fokus på gratisprinsippet i barne- og ungdomsskolen, opplyser Tina Marie Rødde Paulsen i organisasjonen Fattig talt Ørland/Bjugn.

- Vi har tenkt å spørre politikerne om hva fattigdom er, og snakke litt om skjult fattigdom og skammen rundt det. Vi vil ta for oss utfordringene med lave sosialsatser og variasjonene fra kommune til kommune, sier Tina.

Hva er fattigdom?

Mange ramler utenfor fordi de ikke har råd til utstyr til fritidsaktiviteter som kulturskole og idrett. Fattigdom rammer både barn og voksne, og det er noe som kan skje med oss alle, forklarer hun.

- Det handler om å hjelpe noen i en sårbar situasjon uten at man blir et offer. Alle kan havne i den fella, også de som tjener gode penger kan oppleve å bli rammet avsykdom som fører til endring i livssituasjon. Vi ønsker å ta vekk skammen og tabuet, sier Paulsen.

Hun tror at mange ikke er klar over hva fattigdom egentlig er, og at de fleste av oss automatisk tenker på tiggere med krum rygg som ber om småpenger når vi skal beskrive hva det vil si å være fattig.

- Det er holdninger som er nedgrodd i oss som vi har arvet fra tidenes morgen. Det er ikke sånn det skal være, men det er slik det er, sier Tina.

Det er ikke nødvendigvis de store utgiftene som skal til før det blir vanskelig for en familie å holde seg à jour, men det er det ikke alle som tenker over, informerer Tina.

- I disse tider er det mange avslutninger, som gjerne krever at man skal ta med seg grillmat, eller bake en kake. Det er ikke alle som har råd til disse ekstra utgiftene, eller å betale den hundrelappen det koster å se ungene opptre på kultursenteret. Kanskje møter man også kritikk fra andre foreldre som ikke forstår at det kan ligge mange grunner bak det og ikke møte opp og være med på ulike arrangementer.

Vil fjerne tabuet

Ved å invitere politikere og innbyggerne i begge kommunene håper Fattig talt Ørland/Bjugn at det kan bli en god debatt under lunchmøtet 3. juni, og at det vil være med på å fjerne tabuet som er knyttet til det å ha dårlig råd.

- Dette er jo lagt opp litt i forbindelse med at det er kommunevalg, de aller fleste partiene er jo nå klare med sine valgprogram. Hvor mange er det som stiller opp for de svakeste, som kanskje er de sterkeste? Vi ønsker debatt, ikke bare med politikere men også innbyggerne i Ørland og Bjugn.

Paulsen tror at dersom man selv har kommet seg opp etter å ha fått hjelp, er det lettere å sette seg inn i andres situasjon og være villig til å hjelpe andre.

- Det er mange som tror at vi i organisasjonen er fattige. Det stemmer ikke, men vi har fått kjent det på kroppen, sier Tina.

Selv vokste Tina opp med en alenemor som slet for å få endene til å møtes, og vet hvordan det er å gå sulten til sengs og ikke ha råd til utstyr til idrett og fritidsaktiviteter. Det kan være vanskeligere å be om hjelp enn å gi hjelp, mener hun.

Under møtet vil det bli lagt vekt på skjult fattigdom og skam, og hva som gjøres for barn og voksne som faller utenfor sosiale aktiviteter og fritidstilbud på grunn av økonomi.

- Vi vil spørre politikerne om hva fattigdom er, hva de tenker å gjøre. Ikke hva alle de andre partiene ikke har gjort. Vi håper at det kommer mange, både politikere og innbyggere, sier Tina.