Han har i over 14 år forsket på bruk av nye medier, og begynte tidlig å studere konsekvensene av sosiale medier. Brandtzæg er ansatt ved SINTEF i Oslo, og har hovedfag i psykologi, og doktorgrad i medier- og kommunikasjon.

- Hvor mye tid brukes på sosiale medier?

- Det er nesten umulig å måle. Sosiale medier er blitt en del av livet, og folk bruker det på forskjellige tider hele døgnet, men de mest ivrige bruker nok gjerne tre til fire timer per dag.

- Hva er de mest populære sosiale mediene?

- Facebook er helt klart mest brukt, så kommer Snapchat, og deretter Instagram.

- Hvordan har utviklingen av bruken fra tidligere år vært?

- Bruken av sosiale medier har økt enormt, da det er blitt viktig på alle områder. Kontakt med familie og venner, jobb, næringsliv, politikk. Det blir dessuten veldig mye brukt til deling av bilder og video, f.eks. På Facebook, Snapchat og Instagram.

- Blir folk avhengige av sosiale medier, og påvirker de konsentrasjonen vår?

- Ja, i den forstand av at man kaster bort mye tid på det.

- Hvorfor?

- På grunn av sosiale dimensjoner. Om vi tenker på spill – jo mer sosialt spillet er, desto mer avhengig blir du. Mennesker liker fellesskap, og slike sosiale grupper er ekstremt avhengighetsskapende.

- En annen ting er at folk søker bekreftelse, noe de føler at de får i form av f.eks. «likes». Det er blant annet også grunnene til at sosiale medier påvirker konsentrasjonen vår.

- Påvirker sosiale medier hverdagen vår med tanke på venner?

- Siden kommunikasjonen flyttes dit, vil jeg helt klart si at det påvirker hverdagen. Dessuten vil man vise hvem man er på sosiale medier, og man kontakter andre der.

- Holder SMS og ringing på å utgå?

-Ja, smarttelefonen brukes mindre og mindre til dette.