- Verden går jo stadig framover og teknologien forbedrer seg, men til tider kan det bli for mye. Et eksempel på hva som er for mye, er ungdommene som går med blikket vendt ned mot telefonen på gata. Selv er denne teknologiske utviklingen utmerket, men jeg er ganske sikker på at ungdommene blir distrahert, sier 83-åringen.

Levde i øyeblikket

Birgit forteller om da hun var ung. Hun mener hun og vennene var sosial på en annen måte.

- Da jeg var ung møtte alle vennene mine hverandre og var sosiale. Det var ingen distraksjoner. Vi levde livet der og da, og i øyeblikket. Noen ganger er teknologien vanskelig å forstå for meg, men selv ønsker jeg ikke å bli noe særlig opphengt i slikt, forteller hun med et smil.

Rask utvikling

Birgit er ikke i tvil om at teknologien er til god hjelp, men hun vet også at i enkelte situasjoner kan det bli i meste laget selv om det kanskje ikke angår hun så mye.

- Jeg vet godt at teknologien er svært populær hos de yngre generasjonene, men det er vel de som er ekspertene og som kan hjelpe de eldre med teknologien. Utviklingen i samfunnet har skjedd veldig fort. Som ung kunne jeg aldri ha forestilt meg alle forandringene som har hendt, sier hun.

Selv er Birgit ganske fornøyd med all utviklingen i samfunnet. For henne og alle andre er det stort sett bedre med penger og mat.

Mindre ansvar

83-åringen forteller om en ungdom der hun tidlig fikk mye ansvar.

- Var det mer jobb å gjøre før?

- Det er så visst mye mindre krevende jobb nå i dag. Før i tiden måtte jeg jobbe med huspost på kjøkkenet, stelle barn og vaske. I tillegg jobbet jeg på gårder der jeg tok opp blant annet potet, nepe og stein. Dette gjorde jeg selv om jeg gikk på skole. På den tiden var jeg rundt 15 år gammel, forteller Birgit.

Negativ til «plastikkmat»

Hun merker imidlertid at samfunnet er blitt bedre på andre måter.

- En positiv utvikling er helt klart teknologien, og den kan hjelpe folk på mange områder, for eksempel på kjøkkenet.  Det er mindre problemer med mangel på mat og penger i dagens samfunn. Nå har vi blitt mer rike individuelt, og de fleste er heldige og har penger til å overleve, påpeker 83-åringen.

Om det er noe hun ikke liker med dagens samfunn, så er det all «plastikkmaten». Fersk mat som fisk er noe Birgit vil ha mer av på grunn av en bedre smak.