I formannskapet sitt siste møte la økonomisjef Jon Kristian Lomundal fram tall som  bærer bud om at økonomistyringa blir ei utfordring i kommende år. Økonomisjefen i Åfjord kommune sier det ikke ligger noen store overraskelser i tallene som han har presentert.

– Vi veit godt om utfordringene våre, sier kommunens økonom.

En av disse er at nivået for Åset skole og Stokksund oppvekstsenter ligger over budsjett.

Hyggelige utfordringer

Spesialundervisning vil fortsatt kreve ressurser, antall unger i barnehagene går opp. Det siste refererte ordføreren til i siste kommunestyremøte som «en hyggelig utfordring». Likefullt gir det høgere driftsutgifter. I alt ligger Åset to millioner for høgt, men en har tru på at det skal kunne tas inn uten at det vil gi for store utslag i kvaliteten på tjenestene. Blant annet går det i år ut et stort kull fra tiende klasse, noe som vil bidra til å bikke forbruket i rett retning.

For Stokksund oppvekstsenter sin del snakker en om et driftsnivå på 600 000 over budsjett. Her vil en hente seg inn ved å redusere med ei stilling.

– Begge skolene vil fortløpende bli fulgt opp av økonomisjef og rådmann, opplyser Lomundal.

Merforbruk

Kostratall viser at Åfjord kommune ligger over snittet i Sør-Trøndelag fylke når det gjelder netto forbruk per innbygger mellom null og fem år. Mens Åfjord har 148 710 kroner for hver innbygger i dette alderssegmentet, er gjennomsnittet i fylket 134 045 kroner.

– En skal se på barnehagene og gjøre en analyse av kostnadene og vurdere mulige effektiviseringstiltak, opplyser Lomundal.

En prognose fra barnevernet tilsier at det også der vil bli et merforbruk på 1,2 millioner kroner. Innen helsesektoren vil det også bli et beregnet merforbruk, blant annet på grunn av overgangsordninger i samband med bygging av nytt eldresenter.

Skattresvikt

I år var det budsjettert med tilskudd og skatt på inntekt og formue på til sammen 187 715 000 kroner. Imidlertid viser prognosen KS som ble oppdatert 15.mai inntekter på 186 800 000 kroner. Redusert skatteinngang utgjør 915 000 kroner. Eiendomsskatt ifølge budsjett for 2015 skulle utgjort 2 065 000. Imidlertid ligger det an til at beregnet eiendomsskatt etter ei retaksering vil komme på 4 400 000 kroner.