Han ser på de to Fosen-kommunene som pionerer i den nasjonale kommunereformen. Dersom innbyggerne sier ja i folkeavstemningen i høst, vil Rissa og Leksvik etter alt å dømme bli den andre kommunesammenslåingen etter startskuddet for reformen. Andebu, Stokke og Sandefjord i Vestfold fylke har allerede søkt om sammenslåing.

- Rissa og Leksvik har jobbet svært godt med forankring blant innbyggerne. De har nylig gjennomført en innbyggerundersøkelse. I tillegg har kommunene arrangert en rekke folkemøter, sier Sanner til Fosna-Folket.

Anbefaler innbyggerundersøkelse

Høyre-politikeren mener naturlig nok at Rissa og Leksvik ligger svært godt an i løypa for den nasjonale kommunereformen. I dag møtte Sanner ordførerne og varaordførerne i Rissa og Leksvik i Oslo.

- Noe av nøkkelen til suksessen er at de to ordførerne er såpass rause med hverandre.

- Men nå skal innbyggerne si sin mening i en folkeavstemning samtidig som høstens kommunevalg. Prosessen mellom Bjugn og Ørland strandet nettopp da bjugningene sa nei i folkeavstemningen. Tror du det samme kan skje i Leksvik og Rissa?

- Det går ikke an å sammenligne Ørland-Bjugn med Leksvik-Rissa. I Ørland-Bjugn-prosessen var det uenighet om hvor kommunesenteret skulle ligge, mens Leksvik og Rissa er enige om dette. I Ørland og Bjugn var det også partipolitiske uenigheter innad i kommunestyrene, mens både Leksvik og Rissa har vedtatt intensjonsavtalen enstemmig. De har kommet frem til en avtale som begge står bak. Rissa og Leksvik har de beste forutsetninger for å lykkes. Så vil folkeavstemningen vise hva resultatet blir, svarer Sanner.

Skryter av Vollan og Strøm

- Men viser ikke Ørland-Bjugn-prosessen at flere kommunesammenslåinger i kommunereformen kan stoppe opp på grunn av folkeavstemninger?

- Vi har hatt fokus på at kommunene selv må bestemme lokalt. Vi anbefaler at kommunene gjennomfører innbyggerundersøkelser i stedet for folkeavstemninger fordi det gir en grundig vurdering fra innbyggernes side, mener statsråden.

- Vil Rissa og Leksvik få noen ekstra økonomiske fordeler siden de er såpass tidlig ute i kommunereformen?

- De får de samme økonomiske fordelene som alle andre kommuner som velger å slå seg sammen. Det ligger svært gunstige økonomiske gulrøtter i en sammenslåing.

- Så de som er først ute, får ikke noen ekstra bevilgninger?

- Den store forskjellen for de som er tidlig ute, er at de får styre prosessen selv. De kommer raskere i gang. Kommunereformen går ikke over og det er ingen grunn til å sitte stille i båten. Mange kan lære av den handlekraften som Rissa-ordfører Ove Vollan (H) og Leksvik-ordfører Einar Strøm (Sp) viser, avslutter Sanner.