Årlig gjennomfører Forsvaret en undersøkelse blant soldater i førstegangstjenesten. Totalt har 2437 soldater som minimum har tjenestegjort i et halvt år har svart på undersøkelsen. 25 prosent av de som svarte er jenter.

Resultatene i årets undersøkelse viser at 82 prosent av soldatene trives ganske godt eller godt.

– Hovedgrunnen til at flere trives i førstegangstjenesten er at vi mer og mer rendyrker rollene til soldatene våre. Det er operative roller de går ut i, og det stilles krav til dem, men det slår også godt ut på trivselen. Jeg tror også seleksjonsmønsteret i seg selv er noe av grunnen. Rundt 8000 gjennomfører tjenesten hvert år. De som kommer, de kan og de vil. De er selektert gjennom flere nivåer, og de har en tilstrekkelig motivasjon til at trivselen holder hele veien og faktisk øker, sier orlogskaptein Per-Thomas Bøe i Forsvarsstaben, i en uttalelse.

Økning blant guttene

Undersøkelsen viser en økning i andelen som oppgir at de har blitt utsatt for seksuell trakassering i eller utenfor tjenesten, fra fem prosent i fjor til sju prosent i år, skriver Forsvaret på sin nettside.

– Økningen skyldes at det er flere gutter som i år har meldt i fra om seksuell trakassering, fra 2 prosent til 3 prosent. Jentene ligger på en stabil andel på 17 prosent fra 2013 til 2014. Hver prosent er en prosent for mye. Vi har nulltoleranse for seksuell trakassering og mobbing i Forsvaret. Forsvarssjefens milepælsplan for holdninger, etikk og ledelse blir gjort kjent videre for hele Forsvaret. Vi har også lokale planer for holdninger, etikk og ledelse. Det vil si at hver enkelt avdelingssjef har kjøreregler for hvordan vi skal adressere seksuell trakassering og mobbing. Vi har hatt en generell nedgang for jentene siden vi satte i gang flere tiltak i 2011, men vi er ikke fornøyde før vi ser at vi har kommet betydelig lenger ned, sier Bøe.

– Tidkrevende arbeid

– Samtidig må det understrekes at Forsvaret ikke står utenfor resten av samfunnet. Vi ser en økende grad av seksualisering i samfunnet, og det er helt opplagt at fra første dag i Forsvaret starter avlæringen av holdninger som er på feil kurs i forhold til våre verdier. Det er tidsmessig krevende, men vi ser at jo lengre en er i Forsvaret, desto mindre rapporterer en om trakassering. Tiltakene våre vedrørende holdninger, etikk og ledelse har effekt, men å endre dette er tidkrevende arbeid, mener orlogskapteinen.