Ifølge opdalingen, som omtalte saken først, skal den aktuelle pelsdyrfarmen ligge i Oppdal-Rennebu-området.

«Flere valpekull i en revefarm i vårt distrikt skal være døde etter en overflyging av jagerfly tirsdag i forrige uke», skriver avisa.

Erstatningskrav

Oberstløytnant Ivar Moen, informasjonsoffiser ved Forsvarets operative hovedkvarter, sier at det var to jagerfly fra Ørland hovedflystasjon som fløy over det aktuelle området da hendelsen skal ha funnet sted tirsdag forrige uke.

- Vi har mottatt en sak med krav om erstatning fra en pelsdyroppdretter. Vedkommende hevder at jagerflystøyen skal ha ført til at revevalper døde. Det er alt for tidlig å konkludere med at dødsfallene skyldes jagerflyaktivitet i området. Vi skal nå gjøre undersøkelser hvor vi kartlegger hvor flyene har flydd, hvor lavt de har flydd og i hvilket tidsrom. Deretter vil saken bli sendt til juridisk avdeling i Forsvarsdepartementet for avklaring, opplyser Moen til Fosna-Folket.

Forsøker å ta hensyn

Han påpeker at Luftforsvaret forsøker å ta hensyn i forhold til hvilke områder jagerflyene flyr over.

- Vi forsøker å holde kartene våre så oppdatert som mulig. Dette er viktig for vår del. Vi forsøker i det lengste ikke å belaste pelsdyrnæringen og andre næringer med vår aktivitet. Så langt er det ingenting som tyder på at lover, regler eller forskrifter er brutt i denne konkrete saken, sier Moen.

- Panikkskader

Pelsdyroppdretter Øystein Storholm på Oppdal forteller at jagerflystøy er et problem for næringen, spesielt om våren. Han kjenner ikke denne konkrete saken.

- Spesielt ungtispene blir skremt av støyen. For dem er dette helt nytt. Valpingen starter i april, og ungtispene kan lett få panikk når de hører lyder de ikke er vant med.

- Hvordan kan revevalper dø av jagerflystøy?

- Det er ungtispene som får panikkskader. De hører høye lyder som er ukjente for dem, får panikk og handler irrasjonelt. Da forsøker de å gjemme valpene. De hogger da tak i valpene med tennene for å dra dem bort. Når tispene er grepet av panikk, kan de hogge litt hardt, slik at dyrene dør, forteller Storholm.

- Sjokk

Han mener ungtispene kan venne seg til jagerflystøy.

- Problemet er når jagerflyene kommer med et smell om våren. Da blir dyrene sjokkerte over en lyd de ikke har hørt før. Dersom flyene har flydd jevnt over hele året, kan revene sikkert venne seg til jagerflystøyen, sier Storholm.